Babka Ziemniaczana

Pyszna babka ziemniaczana bez maki

Przekąski

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 177 głosów)

Składniki:

  • 3 kg ziemniakow
  • 1 szkalnka mleka
  • 20 dag boczku wedzonego
  • cebula
  • jajko
  • 2 lyzki soli
  • lyzka pieprzu
  • lyzka majeranku

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki zetrzec na tarce tak jak na placki ziemniaczane. Boczek pokroic w kostke i podsmazyc bez oleju az tluszcz sie wytopi (ok 4 min), pokrojonac w kostke cebule dodac do boczku i podsmarzyc na malym ogniu jeszcze minutke.
  • Starte ziemniaki, boczek, mleko, jajko i przyprawy dobrze razem wymieszac.
  • Piec w blaszce przez ok 1.5 - 2 godz, az gora sie przypiecze.
  • * Ja nie dodaje maki, bo lubie jak babka jest taka troche "wodnista", ciagnaca sie :) PYYCHAA :)
  • * Babka bardzo dobrze smakuje pokrojona w kawalki i podsmazona na patelni.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy