Babka dwukolorowa piaskowa

Ocena:

4.46 (189)

  • 60 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Babka dwukolorowa piaskowa to smaczne i puszyste ciasto, które odznacza się pięknym marmurkowym wzorem. Z łatwością przygotuje ją każdy amator sztuki kulinarnej. Możemy posypać ją cukrem pudrem lub polać lukrem i udekorować rodzynkami. Tak podana dwukolorowa babka na oleju wspaniale sprawdzi się na co dzień, jak i na Wielkanoc.

Składniki:

  • mąka pszenna  160 g

  • olej  125 ml

  • skrobia ziemniaczana  120 g

  • jajka  4 szt.

  • kakao  15 g

  • proszek do pieczenia  4 g

  • mleko  30 ml

Babka dwukolorowa piaskowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Jajka: wyjmujemy z lodówki i odstawiamy na minimum 30 minut, żeby nabrały temperatury pokojowej.

  • Krok 2:

    Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Babkę z kominem o pojemności 1300 ml smarujemy masłem, a następnie posypujemy mąką.

  • Krok 3:

    Mieszanie: do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz skrobię ziemniaczaną. Składniki dokładnie łączymy ze sobą.

  • Krok 4:

    Masa: jajka wybijamy do dużej miski. Dodajemy cukier i ubijamy wszystko do uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie wsypujemy mąki. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu łączymy masę z olejem i mlekiem.

  • Krok 5:

    Babka: masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej z nich dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Do formy wlewamy na przemian jasną i ciemną masę. Ciasto pieczemy przez około 40 minut. Po tym czasie zostawiamy je w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiczkami, aż lekko ostygnie.

  • Krok 6:

    Podanie: babkę dwukolorową piaskową wyjmujemy z formy i podajemy posypaną cukrem pudrem.

Porady

  • Babkę dwukolorową piaskową możemy również przygotować w keksówce lub w tortownicy, zwłaszcza, jeśli robimy ją na inną okazję niż Wielkanoc.
  • Przed wyjęciem ciasta z piekarnika, warto sprawdzić, czy się upiekło. W tym celu wbijamy w babkę drewniany patyczek. Jeśli po wyjęciu jest suchy – możemy zakończyć proces pieczenia.
  • Do ciasta możemy dodać cukier waniliowy. Składnik ten nada naszej babce wspaniałego aromatu. W takiej sytuacji odejmujemy taką samą ilość zwykłego cukru białego.
  • Wypiek najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej, pod przykryciem przez maksymalnie 4–5 dni.
  • Babkę piaskową możemy również zamrozić. Ostudzone ciasto pakujemy szczelnie w pojemniki lub woreczki przeznaczone do mrożenia, a następnie wstawiamy do zamrażalnika.
  • Ostudzine ciasto rewelacyjnie smakuje w towarzystwie kawy lub herbaty.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Babka dwukolorowa piaskową – inne warianty

Babkę dwukolorową możemy przygotować w wielu różnych wariantach. Warto mieć jednak na uwadze, że niektóre z nich są bogate w wyjątkowo ciężkie dodatki np. ser. W takiej sytuacji proporcje pozostałych składników mogą ulec zmianie. Poniżej podajemy kilka ciekawych pomysłów na babkę dwukolorową na oleju:

  • z gruszkami – umyte oraz obrane owoce kroimy na mniejsze części. Następnie układamy je na  surowym cieście w formie. Gruszki z powodzeniem możemy zastąpić jabłkami,
  • z serem – to bardzo sycące ciasto, które oprócz białej i ciemnej masy, skrywa w sobie również serową,
  • z wiśniami – wiśnie dodajemy tuż przed wstawieniem ciasta do piekarnika. Sprawdzą się tutaj zarówno świeże, jak i mrożone owoce. Tak przygotowane ciasto odznacza się wyjątkowo zbalansowanym smakiem.

Babka dwukolorowa – jak ją podać?

Babki dwukolorowej piaskowej nie powinno zabraknąć podczas Wielkanocy na świątecznym stole. Jest smaczna, a przy tym pięknie wygląda. Ostudzony wypiek możemy udekorować:

  • cukrem pudrem – jeśli chcemy podkręcić nieco jego smak, możemy wymieszać go z łyżeczką cynamonu lub kardamonu. Gotową mieszanką posypujemy ostudzoną babkę,
  • lukrem – wystarczy połączyć cukier puder z niewielką ilością wody bądź soku z cytryny. Składniki dokładnie mieszamy, a następnie polewamy nim ciasto,
  • polewą czekoladową – wyczarujemy ją z takich składników jak czekolada, mleko, masło i cukier,
  • polewą kakaową – przygotujemy ją podobnie jak poprzednią polewę, ale zamiast czekolady, użyjemy kakao.

Ciasto oblane lukrem lub polewą warto posypać płatkami migdałów, rodzynkami, orzechami, a nawet kandyzowaną skórką pomarańczy.

Babka – inne warianty

Babki możemy przygotować w wielu różnych odsłonach. Każda z nich będzie rewelacyjnie smakować w towarzystwie kawy lub herbaty. Poniżej podajemy kilka ciekawych pomysłów na to ciasto:

  • babka migdałowa – skrywa w sobie dużą ilość mąki migdałowej, skórki pomarańczy i białej czekolady. To wyjątkowo wilgotne oraz aromatyczne ciasto,
  • babka gotowana – polecamy podać ją na Wielkanoc. Przygotujemy ją w specjalnej zamykanej formie do gotowania. Gotowy wypiek odznacza się niesamowicie delikatną konsystencją,
  • babka cytrynowa – powstaje na bazie ogólnodostępnych składników takich jak mąka, jajka, cukier i masło. Dodatek skórki i soku z cytryny powoduje, że gotowe ciasto uwodzi wspaniałym aromatem,
  • babka majonezowa – zawiera w sobie nietypowy dodatek – majonez. W efekcie otrzymujemy puszystą, wilgotną babkę. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne