babka_ze_sliwkami

Babka ze śliwkami.

Ocena:

4.53 (178)

  • 1 godz. 10 min.
  • dla 10 osób
Korzenny aromat babki z suszonymi, nieco pijanymi śliwkami.

Składniki:

  • * 3/4 szklanki mąki pszennej
  • * 3/4 mąki ziemniaczanej
  • * 3/4 szklanki cukru
  • * 1 czubata łyżka przyprawy korzennej
  • * 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • * 2 łyżki ciemnego, gorzkiego kakao
  • * 4 jajka
  • * 1 opakowanie cukru waniliowego
  • * 1 kostka margaryny
  • *
  • * 10 dużych śliwek suszonych
  • * 200 ml rumu
  • *
  • * 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • * 100 ml mleka
  • * 2 garści płatków migdałowych uprażonych na suchej teflonowej patelni

Babka ze śliwkami. - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Śliwki namoczyć w rumie (najlepiej na noc).Ubić mikserem jajka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać pozostałe składniki.Zmiksować.
  • Formę na babkę z kominem posmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, wyłożyć ciasto, powkładać namoczone w rumie śliwki i piec przez ok.45-50 minut w temp. ok.180 stopni w termoobiegu.
  • Polać polewą czekoladową.(rozpuścić czekoladę w mleku)
  • Posypać uprażonymi płatkami migdałowymi, wystudzić.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne