Ciasto marchewkowe

Ocena:

4.41 (177)

  • 1 godz. 25 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Ciasto marchewkowe to wilgotny, miękki i rozgrzewający deser, który świetne sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty. Przyprawy korzenne czynią z niego typowo jesienny wypiek, chociaż śmiało można przygotowywać je również w inne pory roku. Aksamitny krem z serka śmietankowego doskonale dopełnia słodką kompozycję. Placek możemy udekorować prażonymi migdałami lub orzechami włoskimi. Podajemy przepis na ciastko marchewkowe, które zawsze wychodzi. 

Składniki:

  • cukier trzcinowy  200 g

  • olej  180 ml

  • mus jabłkowy  120 g

  • jajka  3 szt.

  • soda oczyszczona  4 g

  • mąka pszenna  250 g

  • proszek do pieczenia  8 g

  • orzechy włoskie  100 g

  • marchewka  350 g

  • masło  150 g

  • serek śmietankowy  250 g

  • cukier puder  150 g

  • gałka muszkatołowa  2 g

  • imbir  2 g

  • cynamon  2 g

Ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: jajka, masło i serek śmietankowy wyjmujemy z lodówki minimum godzinę przed rozpoczęciem pracy. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C (tryb góra-dół). Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki. Orzechy włoskie siekamy. 

  • Krok 2:

    Masa na marchewkowe ciasto: mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawami. W oddzielnej misce umieszczamy startą marchew, mus jabłkowy, cukier trzcinowy, jajka i olej. Mieszamy masę drewnianą łyżką lub szpatułką. Łączymy ją z sypkimi składnikami. Wrzucamy do niej także orzechy włoskie. 

  • Krok 3:

    Pieczenie: przekładamy masę do foremki. Wyrównujemy wierzch szpatułką. Wkładamy wypełnioną tortownicę do piekarnika na około 60 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto marchewkowe jest gotowe. Wyjmujemy je i studzimy (najlepiej na kratce cukierniczej).

  • Krok 4:

    Krem: ubijam serek śmietankowy z miękkim masłem i cukrem pudrem. Wykładamy krem na wystudzone ciasto z marchewki.  

Porady

  • Do masy dodajemy sproszkowany imbir, gałkę muszkatołową i cynamon. Są to klasyczne składniki gotowej mieszanki przyprawowej do piernikowa, dlatego możemy ją stosować zamiennie w tym przepisie. Jeśli chcemy, możemy zrobić własną kompozycję. Przydadzą się wtedy także goździki, kardamon, ziele angielskie, anyż i kolendra. Warto dorzucić do ciasta lub kremu ekstrakt z wanilii. 
  • Co zrobić, żeby placek z marchewki był wilgotny? Kluczem jest dodatek startego warzywa. W uzyskaniu idealnego wypieku pomoże też mus jabłkowy. Jeśli nie mamy go w domu, możemy wykorzystać niskosłodzony dżem lub po prostu pokroić świeże owoce w drobną kostkę. 
  • Klasyczne ciasto marchewkowe z orzechami potrzebuje dodatku tłuszczu roślinnego. Może być to olej rzepakowy lub słonecznikowy, ale także ryżowy lub z pestek winogron, a nawet delikatna oliwa. 
  • Nie wyjmujmy ciasta z piekarnika od razu po upieczeniu. Zostawmy je na 15 minut w wyłączonym urządzeniu z lekko uchylonymi drzwiczkami. Stopniowe studzenie zapewni mu idealną strukturę. Będzie wyrośnięte, a jednocześnie wilgotne. 
  • Prosty przepis na ciasto marchewkowe przyda się również, jeśli chcemy zrobić muffinki. Takie monoporcje przydadzą się na przyjęcie urodzinowe lub jako słodkie drugie śniadanie do pracy lub szkoły. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ciasto marchewkowe – przepis o wielu obliczach 

Jeśli stawiacie dopiero pierwsze kroki w cukiernictwie, koniecznie wypróbujcie nasz przepis na ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Nie potrzebuje ono dużego nakładu pracy i za każdym razem jest idealnie lekkie i wilgotne. Kiedy nabierzemy wprawy i poczujemy się już w kuchni wystarczająco swobodnie, podstawową recepturę możemy modyfikować na różne sposoby. Polecamy na przykład: 

  • ciasto dyniowo-marchewkowe – świetnie sprawdzi się jesienią, a zwłaszcza na tematycznej imprezie halloweenowej.   
  • ciasto marchewkowe z ananasem – kawałeczki słodkiego owocu można wrzucić do masy lub wmieszać do śmietankowego kremu. W tej hawajskiej kompozycji sprawdzą się też wiórki kokosowe. 
  • wegańskie ciasto marchewkowe – bez jajek (doskonale zastępuje je mus jabłkowy), z dodatkiem mleka migdałowego i mąki razowej. Wypiek udekorowany jest serkiem z nerkowców. 
  • ciasto marchewkowe z kremem budyniowym – to propozycja dla miłośników warstwowych wypieków. Placek przekłada się smakowitą, aksamitną masą karpatkową.   

Ciasto marchewkowe fit 

Żeby otrzymać niskokaloryczny wypiek, trzeba wykorzystać kilka zamienników. Jak zrobić ciasto marchewkowe bez cukru? Duża część słodyczy jest już zawarta w wykorzystywanym przez nas warzywie, a dopełnić ją można za pomocą ksylitolu, etyrtolu lub stewii. Warto także pozbyć się z przepisu mąki pszennej, która ma niewiele wartości odżywczych i ma wysoki indeks glikemiczny, co sprawia, że powoduje gwałtowny wyrzut insuliny we krwi. Polecamy zastąpić ją mąką migdałową, owsianą lub gryczaną. Dzięki temu zabiegowi otrzymamy przy okazji ciasto marchewkowe bezglutenowe. Wypiek przypadnie do gustu osobom na diecie keto, jeśli znajdzie się w nim masło orzechowe. Można też wykorzystać ziarna słonecznika lub pestki dyni. Stanowią one dobre źródło nienasyconych kwasków tłuszczowych. 

Polewa do ciasta marchewkowego 

Najlepsze ciasto marchewkowe jest wilgotne i miękkie, a na dodatek wieńczy je śnieżnobiały krem na bazie śmietanowego serka. Nie jest to jednak jedyny pomysł na estetyczne wykończenie tego wypieku. Polewa do ciasta może przyjąć inne formy. Polecamy przyrządzenie takich specjałów jak: 

  • ciasto marchewkowe z mascarpone – włoski, kremowy wyrób z powodzeniem zastąpi serek kanapkowy. Miejmy na uwadze jednak, że ma większą zawartość tłuszczu. Zamiast z masłem wymieszajmy go z ubitą śmietaną kremówką. Można też wykorzystać ricottę. 
  • placek marchewkowy z lukrem – żeby zrobić tę klasyczną polewę, wystarczy wymieszać cukier z wodą lub sokiem z cytryny. Ciekawym pomysłem jest urozmaicenie go naparem różanym lub syropem pomarańczowym. Szybki lukier z cukru pudru to jedna z najprostszych dekoracji.  
  • ciasto marchewkowe z kremem orzechowym – wypiek dekoruje satysfakcjonująca warstwa z serka mascarpone i masła fistaszkowego. Ten dekadencki deser można przyrządzić w formie atrakcyjnego tortu urodzinowego.  

Do udekorowania ciasta marchewkowego możemy wykorzystać również prażone migdały, orzechy włoskie, skórkę z pomarańczy lub rodzynki. Ciekawą dekorację tworzy starta lub pokrojona we wstążki marchewka. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne