Babka z galarety

Ocena:

4.46 (164)

  • 30 min.
  • dla 6 osób
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 2 i 1/2 godz.
Porcja: 90 kcal

Składniki:

  • 4-5 jajek
  • 20 dag mrożonego zielonego groszku
  • 3 łyżki żelatyny
  • 3 kostki rosołu warzywnego
  • sól
  • pieprz

Babka z galarety - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Żelatynę namoczyć. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. 1-2 jajka pokroić w plasterki, pozostałe na ćwiartki. Groszek wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 5-8 min. Odcedzić, ostudzić. Kostki rosołu rozpuścić w 1 i 1/2 l wrzątku, dodać żelatynę, ostudzić.
  • Na dno formy do baby wsypać warstwę groszku, ułożyć pionowo ćwiartki jajek jedna obok drugiej. Zalać rosołem do 3/4 wysokości formy. Schładzać ok. 30 minut. Gdy lekko zastygnie, wsypać resztę groszku, przykryć plasterkami jajek, zalać resztą rosołu, wstawić do lodówki na ok. 2 godz. Formę zanurzyć na chwilę w ciepłej wodzie, wyjąć galaretę.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne