Babka z galarety

Przygotowanie: 30 minut Oczekiwanie: 2 i 1/2 godz. Porcja: 90 kcal

GalaretaPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
90 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 161 głosów)

Składniki:

  • 4-5 jajek
  • 20 dag mrożonego zielonego groszku
  • 3 łyżki żelatyny
  • 3 kostki rosołu warzywnego
  • sól
  • pieprz

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Żelatynę namoczyć. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. 1-2 jajka pokroić w plasterki, pozostałe na ćwiartki. Groszek wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 5-8 min. Odcedzić, ostudzić. Kostki rosołu rozpuścić w 1 i 1/2 l wrzątku, dodać żelatynę, ostudzić.
  • Na dno formy do baby wsypać warstwę groszku, ułożyć pionowo ćwiartki jajek jedna obok drugiej. Zalać rosołem do 3/4 wysokości formy. Schładzać ok. 30 minut. Gdy lekko zastygnie, wsypać resztę groszku, przykryć plasterkami jajek, zalać resztą rosołu, wstawić do lodówki na ok. 2 godz. Formę zanurzyć na chwilę w ciepłej wodzie, wyjąć galaretę.

Kalorie: 90

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy