babka ucierana

na Wielkanoc

babkiDesery

Czas przygotowania:
75 min.
Ocena:

(średnia 4.56 z 144 głosów)

Składniki:

  • mąka 35 dag
  • proszek do pieczenia 1 torebka
  • masło miękkie 15 dag
  • cukier 20 dag
  • sól szczypta
  • jajka 3
  • skórka z 1 cytryny
  • jogurt śmietankowy 25 dag
  • siekane migdały 10 dag
  • kakao 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem, solą i skórka z cytryny na puszystą masę. Nie przerywając ucierania wbijać po jednym jajku, następnie wymieszać ciasto z mąką, jogurtem i migdałami.
  • Podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i wymieszać.
  • Wlać do formy ciasto białe, potem ciemne i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez niecała godzinę.
  • Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy