Babka śmietanowo - cytrynowa

pyszne, wilgotne ciasto do kawuni

babkiDesery

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.47 z 201 głosów)

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cytryna
  • 250 gram mascarpone
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 2 szklanki mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • Formę 30/12 cm natłuścić masłem i oprószyć bułką tartą.

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Przesianą mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia.
  • Jajka ubić ze szczyptą soli, ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier, potem mascarpone i śmietanę/po łyżce/. Następnie sok z cytryny i otartą skórkę z cytryny.
  • Na końcu zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodać mąkę z proszkiem.
  • Przelać do keksówki i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st. na 45-50 minut. trzeba sprawdzić patyczkiem.
  • Można zmieniać smaki tego ciasta, dodając zamiast cytryny esencję waniliową albo aromat pomarańczowy i otartą skórkę pomarańczową.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy