Babka serowa z czekoladą

Babka serowa z czekoladą to świetna propozycja na wielkanocny stół. Warto ją przygotować, bo ciasto jest wilgotne, dzięki dodatkowi oleju. Ponadto, babka serowa z czekoladą jest bardzo łatwa w przygotowaniu - nie potrzebujecie do niej wielu składników, a i sposób przygotowania nie powinien przysparzać trudności. Przepis można wykorzystać także poza świętami i przygotować go na przykład w innej formie do pieczenia. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

babka wielkanocna

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.53 z 176 głosów)


Babka serowa z czekoladą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • babka serowa (2) 1.

    Cukier ucieramy z olejem, dodajemy ser i mieszamy, aż uzyskamy kremową konsystencję. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy serowej. Następnie łączymy z suchymi składnikami (mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i solą).

  • babka serowa (1) 2.

    Powoli wlewamy mleko, aby uzyskać pożądaną konsystencję musu czekoladowego, więc ilość mleka będzie zależeć od konsystencji i wilgotności użytego sera. Masę przekładamy do formy na babę (np. z kominkiem). Pieczemy przez ok. 40 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.

Porady

W przepisie na babkę serową z czekoladą wykorzystujemy:

  • serek - kremowy, może być też zmielony twaróg
  • gorzką czekoladę - połamaną na kawałki
  • mąkę - przesianą


 

Notka redakcyjna

Babka serowa z czekoladą właściwie nie potrzebuje już dodatków. Jeśli jednak chcemy, by efektowniej prezentowała się na stole, możemy dodać do niej na przykład lukier - pamiętajmy, by pozwolić ciastu ostygnąć przed polaniem, w przeciwnym razie lukier może się rozpuścić. Innym pomysłem jest oblanie babki polewą czekoladową i posypanie kawałkami orzechów czy migdałów. Najprostszą dekoracją będzie posypanie jeszcze ciepłego ciasta kakao lub po wystygnięciu, cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy