Babka. Niby zwykła, a jednak inna- bo z orzechami. Z mnóstwem orzechów. Mój faworyt na wielkanocny stół :) Goście będą na pewno zaskoczeni.
Składniki:
250 g margaryny
1 szklanka cukru pudru
4 jajka
250 g mąki pszennej
0.5 szklanki letniego mleka
150 g zmielonych orzechów włoskich
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo: polewa czekoladowa, posiekane orzechy
Babka orzechowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Margarynę utrzeć na puch, dodać cukier puder, dalej ucierać. Następnie dodawać po jednym żółtku. Białka w osobnym naczyniu ubić na sztywno. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami. Do masy na przemian dodawać mąkę z orzechami i letnie mleko. Na końcu delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek. Formę do babki wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Przełożyć do niej ciasto babkowe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i piec około 40 min. ( do suchego patyczka). Wyciągnąć z formy i ostudzić.