Babka na oleju

Ocena:

4.41 (205)

  • 1 godz. 15 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Babka na oleju to prosty wielkanocny wypiek, który można ozdobić w dowolny sposób. Świetnie wygląda oprószona cukrem pudrem, polana lukrem lub polewą czekoladową. Doskonale smakuje z domowymi przetworami – konfiturą lub dżemem – podana do słodkiej herbaty lub gorzkiej kawy. Do przygotowania pysznej babki z olejem wystarczy kilka podstawowych składników.

Składniki:

  • mąka pszenna  300 g

  • mąka ziemniaczana  100 g

  • proszek do pieczenia  7 g

  • jajka  4 szt.

  • cukier drobny  165 g

  • cukier waniliowy  15 g

  • olej rzepakowy  200 ml

  • aromat do ciasta  10 ml

  • skórka z cytryny  15 g

Babka na oleju - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Składniki sypkie: mąkę pszenną przesiewamy do dużej miski, mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

  • Krok 2:

    Jajka: ubijamy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę przez ok. 10 min.

  • Krok 3:

    Łączenie składników na ciasto: do ubitych jajek dodajemy olej, aromat cytrynowy i skórkę z cytryny. Powoli wsypujemy składniki sypkie, całość mieszamy na niskich obrotach.

  • Krok 4:

    Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do 165°C. Formę na babkę natłuszczamy masłem.

  • Krok 5:

    Pieczenie: ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na ok. 60 min. Przy pomocy drewnianego patyczka sprawdzamy, czy ciasto jest już gotowe. Jeśli tak, wyjmujemy z piekarnika do ostudzenia.

  • Krok 6:

    Babka na oleju jest gotowa: przestudzone ciasto przekładamy na paterę i posypujemy cukrem pudrem.

Porady

  • Babkę można przygotować nie tylko na oleju rzepakowym, ale także słonecznikowym, ryżowym lub z pestek winogron.
  • Aromat cytrynowy można zastąpić ekstraktem waniliowym, rumowym lub pomarańczowym.
  • Zamiast skórki z cytryny można dodać skórkę z pomarańczy. Należy jednak pamiętać o dokładnym umyciu owoców. Żeby pozbyć się substancji chemicznych i wosku, należy dokładnie wyczyścić skórkę i wyparzyć cytrusy wrzątkiem.
  • Wszystkie składniki na babkę, powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka należy wyjąć z lodówki ok. 30 min przed przystąpieniem do pracy.
  • Żeby mieć pewność, że babka na oleju nie opadnie, należy studzić ją stopniowo. Po upieczeniu, wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki, a dopiero po ok. 10 min wyjmujemy ciasto.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Babka na oleju – dekoracja na Wielkanoc

Wielkanocna babka z olejem to nie tylko smaczny deser, ale także dekoracja świątecznego stołu. Często zajmuje honorowe miejsce, górując nad innymi potrawami na dekoracyjnym talerzu lub paterze. Aby babka wyglądała efektownie, możemy ozdobić ją przy pomocy:

  • lukru cytrynowego – przygotowujemy do z dwóch składników – soku z cytryny i cukru pudru,
  • polewy czekoladowej – możemy ją zrobić nie tylko z gorzkiej, ale także z mlecznej lub białej czekolady,
  • lukru królewskiego – jest gęsty bardziej biały od klasycznego lukru, jego kolor można zmienić dodając barwniki spożywcze.

Wierzch można posypać kandyzowaną skórką z pomarańczy, płatkami migdałów i lub wiórkami z tartej czekolady.

Babka na oleju – warianty

Do ciasta na babkę można dodać:

  • jabłka i orzechy – owoce sprawiają, że ciasto jest bardziej wilgotne, a orzechy (np. włoskie) urozmaicają kompozycję,
  • bakalie – do masy możemy dodać dowolną mieszankę orzechów i suszonych owoców,
  • kakao – wystarczy 30 g ciemnego kakao, żeby babka zmieniła kolor i smak. Możemy także podzielić masę na dwie części i tylko do jednej z nich dodać kakao, jak w przepisie na babkę marmurkową.

Co zrobić, gdy babka ma zakalec?

Ciasto z zakalcem można jeść, ale nie wygląda już atrakcyjnie. Na szczęście jest kilka sposobów na to, aby przerobić zakalec na pyszny deser. Co możemy zrobić z nieudanej babki wielkanocnej?

  • Bajaderki – w postaci małych, rumowych kuleczek,
  • lub ciasto bajaderkę – na półkruchym spodzie, z bakaliami i polewą czekoladową.

Warto jednak wykonać ciasto zgodnie z przepisem, dbając o odpowiednią temperaturę składników, przesiewając mąkę i stopniowo studząc babkę. Wtedy szansa na udany wypiek znacznie się zwiększa.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne