Babka migdałowa

Przepyszna babka migdałowa, oblana białą czekoladą. Jest miękka,wilgotna, idealna na Wielkanoc.

babki

Ocena:

(średnia 4.48 z 168 głosów)

Składniki:

  • 250 g miękkiej margaryny lub masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • 400g mąki
  • 150 g tartych migdałów
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • polewa czekoladowa biała
  • do dekoracji. np. cukrowe motylki,perełki

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1.Margarynę lub masło utrzeć z cukrem pudrem,cukrem waniliowym i szczyptą soli na puch. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka stopniowo dodawać do masy.Mąkę wymieszać z tartymi migdałami i proszkiem do pieczenia,wsypywać stopniowo do masy. Wlać śmietankę kremówkę i wymieszać. Na koniec ubić pianę i połączyć.
  • 2. Formę na babkę (z kominem) wysmarowywać margaryną, oprószyć mąką,włożyć ciasto.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy