Babka migdałowa

Boska Babka. Migdałowa z białą czekoladą i pomarańczą.migdały

babkiDeserypolewa

Czas przygotowania:
180 min.
Ocena:

(średnia 4.48 z 192 głosów)

Składniki:

  • • 130 g białej czekolady, połamanej na kosteczki
  • • 80 g masła, pokrojonego w kostkę
  • • 8 łyżek cukru
  • • 3 jajka, oddzielone żółtka od białek
  • • 40 g mąki
  • • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • • 100 g zmielonych migdałów bez skórek
  • • 2 łyżeczki tartej skórki z pomarańczy

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do miseczki włożyć białą czekoladę i masło. Miseczkę zawiesić na garnku z niewielką ilością gotującej się wody i mieszać składniki aż się roztopią i połączą w jedną masę.
  • Dodać cukier i żółtka, wymieszać. Zdjąć miseczkę z garnka i dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz zmielone migdały. Wymieszać łyżką.
  • Ubić pianę z białek i połączyć z masą czekoladowo - migdałową a na końcu wymieszać ze startą skórką z pomarańczy. Przełożyć do przygotowanej formy na babkę i piec przez 40 - 45 minut (można sprawdzić patyczkiem). Ostudzić w formie a następnie wyłożyć babkę na metalową kratkę.
  • Przygotować polewę z białej czekolady: do miseczki włożyć połamaną na kosteczki czekoladę, wlać śmietankę i likier lub sok pomarańczowy. Miseczkę ustawić na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością wody i mieszać aż czekolada się roztopi i połączy ze śmietanką. Zdjąć miseczkę z garnka, wymieszać ze skórką pomarańczową i czekać aż polewa ostygnie i nieco zgęstnieje (przez około 1- 2 godziny), uzyskując konsystencję umożliwiającą ładne rozprowadzenie się po babce.
  • Najlepiej polewę wstawić do lodówki aby przyspieszyć zastygnięcie. Babkę polać gęstą polewą i udekorować połówkami migdałów.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy