apetitonline.cz
0 (0)
Babka marmurkowa jest niezwykle puszysta, wilgotna, waniliowo-kakaowa, a do tego pięknie pachnie masłem i mlekiem. Przywodzi na myśl smaki dzieciństwa i sprawia, że powracamy do wspomnień z najmłodszych lat, kiedy wypiek ten był obowiązkowym smakołykiem na wielkanocnym stole. To prosty i efektowny wypiek, który najlepiej sprawdzi się posypany cukrem pudrem lub polany gorzką czekoladą. Podajemy klasyczny przepis na babkę marmurkową, która zawsze się udaje.
jajka 6 szt.
cukier 300 g
masło 180 g
mleko 250 ml
cukier waniliowy 16 g
mąka tortowa 455 g
proszek do pieczenia 15 g
kakao 30 g
cukier puder 30 g
Przygotowanie: wyjmujemy składniki z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Formę do ciasta smarujemy niewielką ilością masła i obsypujemy bułką tartą lub odrobiną mąki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C (160°C z termoobiegiem).
Jajka: oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy miękkie masło i mleko.
Ciasto: w drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier waniliowy. Osobno zaś mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie łączymy masę jajeczną z mąką i proszkiem do pieczenia. Na koniec - ostrożnie mieszając - dodajemy białka.
Kakao: połowę ciasta wlewamy do formy, a do reszty dodajemy kakao i mieszamy. Kakaową masą zalewamy jasną.
Pieczenie: pieczemy około 60 minut. Po upieczeniu wyjmujemy babkę marmurkową z piekarnika, chłodzimy przez chwilę w foremce, a następnie odwracamy, wyjmujemy z formy i studzimy na drucianym stojaku.
Porady
- Mleko użyte do wypieku powinno być tłuste. Babka piaskowa z kakao świetnie smakuje również ze śmietaną.
- Podczas odwracania babki marmurkowej umieszczamy płaski talerz lub tacę na formie i odwracamy ciasto. Jeśli nie odejdzie natychmiast, na odwróconej formie kładziemy ściereczkę nasączoną zimną wodą.
- Babkę wielkanocną marmurkową przed podaniem najlepiej jest posypać przesianym cukrem pudrem. Ważne jest, żeby ciasto było dobrze przestudzone.
- Jeśli chcemy, żeby babka marmurkowa miała bardziej orzeźwiający smak, to do ciasta możemy dodać odrobinę soku z cytryny lub startą skórkę.
- Babkę dwukolorową można ozdobić również w klasyczny sposób, czyli lukrem, np. cytrynowym lub pomarańczowym.