Babka marmurkowa

Ocena:

0 (0)

  • 60 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Babka marmurkowa jest niezwykle puszysta, wilgotna, waniliowo-kakaowa, a do tego pięknie pachnie masłem i mlekiem. Przywodzi na myśl smaki dzieciństwa i sprawia, że powracamy do wspomnień z najmłodszych lat, kiedy wypiek ten był obowiązkowym smakołykiem na wielkanocnym stole. To prosty i efektowny wypiek, który najlepiej sprawdzi się posypany cukrem pudrem lub polany gorzką czekoladą. Podajemy klasyczny przepis na babkę marmurkową, która zawsze się udaje.

Składniki:

  • jajka  6 szt.

  • cukier  300 g

  • masło  180 g

  • mleko  250 ml

  • cukier waniliowy  16 g

  • mąka tortowa  455 g

  • proszek do pieczenia  15 g

  • kakao  30 g

  • cukier puder  30 g

Babka marmurkowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: wyjmujemy składniki z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Formę do ciasta smarujemy niewielką ilością masła i obsypujemy bułką tartą lub odrobiną mąki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C (160°C z termoobiegiem).

  • Krok 2:

    Jajka: oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy miękkie masło i mleko. 

  • Krok 3:

    Ciasto: w drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier waniliowy. Osobno zaś mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie łączymy masę jajeczną z mąką i proszkiem do pieczenia. Na koniec - ostrożnie mieszając - dodajemy białka.

  • Krok 4:

    Kakao: połowę ciasta wlewamy do formy, a do reszty dodajemy kakao i mieszamy. Kakaową masą zalewamy jasną. 

  • Krok 5:

    Pieczenie: pieczemy około 60 minut. Po upieczeniu wyjmujemy babkę marmurkową z piekarnika, chłodzimy przez chwilę w foremce, a następnie odwracamy, wyjmujemy z formy i studzimy na drucianym stojaku. 

Porady

  • Mleko użyte do wypieku powinno być tłuste. Babka piaskowa z kakao świetnie smakuje również ze śmietaną. 
  • Podczas odwracania babki marmurkowej umieszczamy płaski talerz lub tacę na formie i odwracamy ciasto. Jeśli nie odejdzie natychmiast, na odwróconej formie kładziemy ściereczkę nasączoną zimną wodą. 
  • Babkę wielkanocną marmurkową przed podaniem najlepiej jest posypać przesianym cukrem pudrem. Ważne jest, żeby ciasto było dobrze przestudzone.
  • Jeśli chcemy, żeby babka marmurkowa miała bardziej orzeźwiający smak, to do ciasta możemy dodać odrobinę soku z cytryny lub startą skórkę.
  • Babkę dwukolorową można ozdobić również w klasyczny sposób, czyli lukrem, np. cytrynowym lub pomarańczowym.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne