Babka czereśniowa

Ocena:

4.51 (168)

  • 30 min.
  • dla 8 osób
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: ok. 1 godziny
Porcja: 390 kcal
Składniki na 8 porcji

Składniki:

  • 35 dag czereśni
  • 20 dag mąki
  • 10 dag mielonych migdałów
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 8 dag margaryny
  • 3 łyżki mleka
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz i mąka do formy
  • sól

Babka czereśniowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Żółtka oddzielić od białek. Mąkę, migdały i proszek do pieczenia przesiać. Dodać cukier (2 łyżki odłożyć) i cukier waniliowy, margarynę, mleko, sól i żółtka, dokładnie wyrobić ciasto.
  • Białka ubić na sztywno z odłożonym cukrem. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
  • Czereśnie umyć, wydrylować. Formę do baby natłuścić, oprószyć mąką. Włożyć ciasto, posypać czereśniami. Piec ok. godziny w temp. 180°C. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne