Babka czekoladowa z makiem

Przepisy na Wielkanoc - babka czekoladowa. Przygotowanie: 40 minut Pieczenie: 35 minut Porcja: 540 kcal Składniki na 8 porcji

Dodany przez:

Babka czekoladowa z makiem

Babki

Czas przygotowania:
Kalorie:
540 kcal
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (20 dag)
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (10 dag)
  • 3/4 szklanki cukru
  • kostka masła (20 dag)
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek maku
  • polewa czekoladowa (20 dag)
  • tłuszcz i mąka do formy

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzać z cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i proszkiem do pieczenia.
  2. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając po jednym jajku. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać do miski. Dodać masę jajeczną oraz mleko z dodatkami, dokładnie wymieszać.
  3. 2/3 ciasta posypać przesianym kakao, wymieszać. Do reszty ciasta dodać mak, wymieszać. Formę natłuścić, posypać mąką. Włożyć najpierw ciasto kakaowe, a do jego środka ciasto makowe. Piec 35 minut w temp. 180°C.
  4. Polewę czekoladową stopić, polać nią ostudzoną babkę.
  5. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  6. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Wielkanoc deser Babka desery mak Babka czekoladowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy