Babka cytrynowa

Ocena:

4.35 (239)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 10 osób
  • łatwy

Babka cytrynowa to prosty, puszysty wypiek z ucieranego ciasta, o charakterystycznym kształcie, idealny na Wielkanoc lub wiosenny podwieczorek. Wyróżniają go subtelne cytrusowe nuty smakowe. Deser warto ozdobić śnieżnobiałym lukrem, który apetycznie spływa po jego pofalowanych brzegach. Sprawdźcie, jak powstaje najlepsza babka cytrynowa – wilgotna, pulchna i krucha.

Składniki:

  • jajka  5 szt.

  • mąka pszenna  130 g

  • mąka ziemniaczana  160 g

  • proszek do pieczenia  6 g

  • cukier  200 g

  • masło  260 g

  • cytryna  1.5 szt.

  • cukier puder  60 g

  • bułka tarta  15 g

Babka cytrynowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowujemy składniki na babkę. Jajka wyjmujemy z lodówki nieco wcześniej, żeby je ocieplić. Roztapiamy 250 g masła w rondelku i studzimy je w temperaturze pokojowej. Nie powinno być gorące, kiedy dodajemy je do ciasta, ale ma zachować płynną formę. Myjemy jedną cytrynę (wymieniona w składnikach pozostała połówka będzie potrzebna do zrobienia lukru). Szorujemy jej skórkę, żeby pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń, a następnie sparzamy ją wrzątkiem. Formę do babki o średnicy 25 cm z kominem smarujemy miękkim masłem i posypujemy bułką tartą.

    babka cytrynowa - roztapianie masła
  • Krok 2:

    Wybijamy całe jajka do misy miksera. Dodajemy biały cukier (najlepiej drobny, przeznaczony do puszystych wypieków). Ucieramy je cierpliwie, aż powstanie jasna, puszysta masa. Potrwa to kilka minut. Możemy nieznacznie zmienić przepis na babkę cytrynową i dodać nieco cukru z prawdziwą wanilią lub kilka kropli ekstraktu. Niezbyt dużo, żeby nie przyćmić cytrynowego aromatu ciasta.

    babka cytrynowa - ubijanie jajek z cukrem
  • Krok 3:

    Przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną do osobnej miski (dzięki temu pozbywamy się ewentualnych grudek i zanieczyszczeń, a babka wielkanocna cytrynowa wyjdzie pulchna i delikatna). Łączymy je z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy suche składniki do masy jajecznej. Mieszamy ją łopatką lub miksujemy na bardzo niskich obrotach, żeby pozostała puszysta. 

    babka cytrynowa - dodanie suchych składników
  • Krok 4:

    Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (tryb góra-dół). Ścieramy skórkę z cytryny i dodajemy ją do masy (staramy się, żeby nie naruszyć albedo, czyli białej, gorzkiej warstwy otaczającej miąższ owocu). Na koniec wlewamy cienkim strumieniem płynne masło. Cały czas mieszamy zawartość misy rózgą, aż uzyskamy jednolitą, gęstą masę. Jeśli chcemy nieco zmodyfikować przepis, uda się także babka cytrynowa na oleju, ale należy odpowiednio pomniejszyć jego ilość, ponieważ masło oprócz lipidów zawiera także wodę.  

    babka cytrynowa - dodanie cytryny
  • Krok 5:

    Wlewamy masę do przygotowanej formy (jeśli nie przyrządzamy tego deseru w ramach dekoracji wielkanocnego stołu, możemy też użyć keksówki lub tortownicy). Pieczemy przez około 55 minut. Kiedy wbity w środek patyczek wychodzi suchy, możemy wyjąć ciasto z piekarnika. Żeby upewnić się, że będzie miało idealny kształt, połóżmy je na ściereczce zmoczonej gorącą wodą, najlepiej wewnątrz zlewu. Wytwarzająca się para pomoże uwolnić babkę z zagłębień foremki. Wyjmujemy ciasto na kratkę cukierniczą i całkowicie studzimy.   

    babka cytrynowa - pieczenie
  • Krok 6:

    Wyciskamy sok z połowy cytryny. Możemy przelać go przez sitko, żeby pozbyć się pestek i miąższu. Stopniowo dodajemy go do cukru pudru. Ucieramy składniki na jednolity lukier. Jeśli wydaje nam się jeszcze zbyt gęsty, możemy go rozcieńczyć odrobiną ciepłej wody. Dekorujemy nim wierzch wystudzonej babki cytrynowej. Alternatywnie możemy użyć do ozdoby polewy czekoladowej. Wielkanocne ciasto będzie się ładnie prezentować, jeśli posypiemy je płatkami migdałowymi lub kandyzowaną skórką cytrynową. Można też ułożyć na nim pralinki w kształcie pisanek.   

    babka cytrynowa - podanie
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne