Babka cytrynowa

Pyszna babka cytrynowa - wspaniała do kawy lub herbaty. Pięknie prezentuje się również na wielkanocnym stole.

Dodany przez:

Babki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 2 głosów)

Składniki

  • 6 jaj
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny
  • 1 cytryna
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1i1\2 szklanki cukru
  • olejek cytrynowy

Przygotowanie

  1. Margarynę ucieramy z cukrem,dodajemy stopniowo żółtka.Gdy masa będzie puszysta ,dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia,sok z 1 \2 cytryny,i kilka kropli aromatu cytrynowego,dokładnie mieszamy. Z białek ubijamy sztywną pianę ,dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy .Ciasto przelewamy do formy i pieczemy godzinę w temp.180 C.Po upieczeniu babkę posypac cukrem pudrem.

Wskazówki

Babka cytrynowa nie powinna być za sucha, ale zbyt wiele mokrych składników może poskutkować zakalcem. Zamiast olejku cytrynowego możesz wykorzystać skórkę otartą z cytryny.

Margarynę możesz zastąpić masłem - zawsze polecamy to rozwiązanie.

Komentarz redakcji

Wielkanoc to czas wyjątkowo pięknych wypieków i deserów - babki, mazurki, pascha. Najlepsze babki są zwykle bardzo proste, ale ich niezwykły, elegancki kształt sprawia, że królują na stołach. Ta doskonała babka cytrynowa nie wymaga wielu dodatków - jest pachnąca, aromatyczna i pyszna. Wystarczy oprószyć ją cukrem pudrem, aby wyglądała pięknie.
Wielkanoc Babka cytrynowa deser Babka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy