Drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru pudru i ciepłym mlekiem w misce. Odstawić na ok. 5 minut aż się spieni. Wymieszać mikserem pozostałe 1/4 szklanki cukru pudru z jajkiem i żółtkiem. Dodać drożdże z mlekiem , zmniejszyć obroty miksera. Wsypać szklankę mąki, sól, ekstrakt , miksować dalej. Przełożyć końcówkę w mikserze na hak. Dodać masło i resztę mąki.Ubijać aż ciasto będzie gładkie, miękkie około 10 minut. Wyłożyć ciasto na stolnice posypaną mąką i zagnieść kilka razy, aż będzie gładkie.
Miskę wysmarować masłem. Włożyć ciasto do miski i przykryć folią. Zostawić w ciepłym miejscu aż podwoi objętość od 1 do 1,5 godziny.
W między czasie 100g czekolady posiekać nożem, wymieszać z cukrem i masłem. Pozostałe 50g czekolady rozpuścić w misce nad parą.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę. Rozwałkować na duży prostokąt. Wymieszać jajko ze śmietaną i posmarować nią brzegi ciasta na ok 2cm (pomogą skleić brzegi). Rozpuszczoną czekoladą posmarować ciasto (oprócz brzegów), posypać pokruszoną czekoladą z cukrem i masłem, na to wysypać migdały. Ciasto ściśle zwinąć od dłuższego brzegu. Końcówki zawinąć do środka.
Przeciąć ciasto wzdłuż na pół i zwinąć ściśle jak warkocz. Przenieść ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmarować wierzch rozbełtanym jajkiem ze śmietaną. Odstawić na 30 min do podrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 180 st. Włożyć ciasto do piekarnika i piec około 45 minut. Wyjąć i zostawić do ostudzenia.
Komentarze