Babka cake z czekoladą i migdałami

To amerykańskie ciasto o nazwie "Babka Cake"

dodany przez: bernika

Ciasta babki Desery

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 168 głosów)


Składniki:

  • ciasto:
  • 2 i 1/4 łyżeczki drożdży suchych
  • 1/2 szklanki + 2 łyżki cukru pudru
  • 3/4 szkl. ciepłego mleka
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • jajko
  • żółtko
  • 3 szklanki mąki
  • 10 łyżek miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • środek i powierzchnia:
  • jajko
  • łyżka śmietany
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 50 g płatków migdałów
  • 4 łyżki miękkiego masła

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru pudru i ciepłym mlekiem w misce. Odstawić na ok. 5 minut aż się spieni. Wymieszać mikserem pozostałe 1/4 szklanki cukru pudru z jajkiem i żółtkiem. Dodać drożdże z mlekiem , zmniejszyć obroty miksera. Wsypać szklankę mąki, sól, ekstrakt , miksować dalej. Przełożyć końcówkę w mikserze na hak. Dodać masło i resztę mąki.Ubijać aż ciasto będzie gładkie, miękkie około 10 minut. Wyłożyć ciasto na stolnice posypaną mąką i zagnieść kilka razy, aż będzie gładkie.
  • Miskę wysmarować masłem. Włożyć ciasto do miski i przykryć folią. Zostawić w ciepłym miejscu aż podwoi objętość od 1 do 1,5 godziny.
  • W między czasie 100g czekolady posiekać nożem, wymieszać z cukrem i masłem. Pozostałe 50g czekolady rozpuścić w misce nad parą.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę. Rozwałkować na duży prostokąt. Wymieszać jajko ze śmietaną i posmarować nią brzegi ciasta na ok 2cm (pomogą skleić brzegi). Rozpuszczoną czekoladą posmarować ciasto (oprócz brzegów), posypać pokruszoną czekoladą z cukrem i masłem, na to wysypać migdały. Ciasto ściśle zwinąć od dłuższego brzegu. Końcówki zawinąć do środka.
  • Przeciąć ciasto wzdłuż na pół i zwinąć ściśle jak warkocz. Przenieść ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Posmarować wierzch rozbełtanym jajkiem ze śmietaną. Odstawić na 30 min do podrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 180 st. Włożyć ciasto do piekarnika i piec około 45 minut. Wyjąć i zostawić do ostudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy