Babka "Anka" dwukolorowa

Pyszna, wilgotna babka z miękkim środkiem i chrupiącą otoczką. Najlepsza w wykonaniu mojej siostry, lecz staram się jej dorównywać :)

babki

Ocena:

(średnia 4.43 z 198 głosów)

Składniki:

  • 6 jajek
  • 2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 kostka margaryny
  • 6 łyżek oleju
  • 2-3 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenie (p.d.p.)

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Margarynę utrzeć na puch, dodać przesiany cukier puder - dalej ucierając dodawać po jednym żółtku. Następnie wlać olej i dobrze utrzeć. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do masy i ucierać. Białka ubić na sztywną pianę. Połączyć z masą babkową. Formę na babkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Masę podzielić na dwie części - do jednej dodać kakao, a do drugiej 1 łyżkę mąki. Ciasto naprzemiennie wyłożyć do formy babkowej. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 min. ( do tzw. suchego patyczka). Babkę można posypać cukrem pudrem lub ozdobić polewa czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy