Babeczki z sosem owocowym

Delikatne babeczki śmietanowe wybierzcie na deser po dużym obiedzie. Są lekkie i kwaskowe, dzięki dodaniu sosu owocowego.

Dodany przez:

Muffiny i babeczki

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

Składniki

  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • cytryna
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 300 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • łyżka białego rumu
  • 220 ml gęstej kremówki
  • opakowanie dowolnych mrożonych owoców
  • torebka cukru waniliowego
  • cukier puder
  • melisa do dekoracji

Przygotowanie

  1. Żelatynę zalewamy łyżką– –dwoma gorącej wody, odstawiamy. Cytrynę sparzamy, ścieramy skórkę, wyciskamy sok, razem mieszamy z miodem, kwaśną śmietaną i rumem. 4 łyżki mieszanki mieszamy aż do rozpuszczenia z namoczoną żelatyną.
  2. Ucieramy z resztą mieszanki, odstawiamy na ok. 30 min, aż zacznie tężeć. Zimną kremówkę ubijamy na sztywno, łączymy z mieszanką. Masę nakładamy do silikonowej foremki na babeczki, wstawiamy do lodówki na min. 3 godz.
  3. Rozmrożone owoce razem z sokiem mieszamy do smaku z cukrem waniliowym i cukrem pudrem (ew. można dolać rumu i soku z cytryny albo limetki). Babeczki wykładamy na talerzyki, polewamy obfi cie sosem owocowym, dekorujemy melisą.
  4. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017
owoce śmietana babeczki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze