BABECZKI Z POLEWĄ

Przepis jak zrobić babeczki z polewą.

Deserybabeczkimuffinkipolewa

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
15 kcal
Ocena:

(średnia 4.46 z 147 głosów)

Składniki:

  • 1 kostka plus 1 łyżka stołowa miękkiego masła
  • ½ szklanki plus 1 łyżka stołowa cukru
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki mąki
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2-3 łyżki stołowe mleka
  • Potrzebny sprzęt: 12 foremek do muffinek
  • Ustaw piekarnik na ok. 205˚C
  • Polewa :
  • 2 duże białka*
  • 3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • *Uwaga. Pamiętaj, że używasz surowych jajek! Zachowaj ostrożność i odpowiednią higienę.

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Składniki wyciągnij z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej- to zrobi dużą różnicę w późniejszym smaku babeczek.
  • Wszystkie składniki na babeczki, oprócz mleka, włóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. Potem dodaj mleko, aby osiągnąć masę o delikatnej, lekko płynnej konsystencji.
  • Rozdziel miksturę na 12 foremek i piecz prze ok. 15-20 min. Babeczki powinny wyrosnąć i nabrać złotego koloru. Pozwól im wystygnąć.
  • POLEWA :
  • W misce połącz białka z cukrem pudrem i ubijaj je mikserem ok. 5 min. (średnia prędkość), aż będą błyszczące i zwarta. Dolej soku z cytryny to trochę rozrzedzi polewę. Ubijaj jeszcze kilka minut, aż osiągniesz odpowiednią konsystencję.

Kalorie: 15

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy