Babeczki z pieczarkami

Ocena:

4.51 (169)

  • 1 godz. 30 min.
Pyszna przystawka, która równie dobrze smakuje i na ciepło i na zimno

Składniki:

  • CIASTO: 40 dkg mąki
  • 20 dkg masła
  • 1 jajko
  • 1 dkg drożdży
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 łyżki mleka
  • FARSZ: 20 dkg pieczarek
  • cebula
  • vegeta, pieprz
  • ser żółty do posypania

Babeczki z pieczarkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto:
  • Drożdże rozprowadzić mlekiem. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę, drożdże i dokładnie posiekać, dodać jajko i wyrobić ciasto. Gotowe schłodzić w lodówce ok 1-2 godz.
  • W między czasie można przygotować farsz:
  • Pieczarki obrać, dokładnie wypłukać i podgotować w osolonej wodzie. Gdy przestygną pokroić w niewielką kostkę. Cebulę podsmażyć na patelni i dodać do pieczarek. Wszystko doprawić vegetą i pieprzem.
  • schłodzone ciasto rozwałkować, wykrajać krążki i każdym dokładnie wyłożyć foremkę do babeczek. Piec aż będą rumiane w temp.ok 200C
  • Upieczone babeczki od razu można wypełnić farszem, posypać serem żółtym i zapiec lub gdy wystygną przełożyć do szczelnego pojemnika.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne