BABECZKI Z NADZIENIEM BUDYNIOWYM I OWOCAMI

szybkie w wykonaniu, niezła przekąska na podwieczorek i nie tylko

dodany przez: zjedz_mnie

Ciasta Desery muffinki budynie Przekąski

Czas przygotowania:
60min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 191 głosów)


Składniki:

  • 1. 25 dag mąki tortowej
  • 2.12,5 dag masła + do wysmarowania foremek
  • 3.4 łyżki cukru
  • 4.1 jajko
  • 5.1 cukier waniliowy
  • 6.1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7.1 budyń śmietankowy z cukrem
  • 8.3 łyżki kaszy manny
  • 9.2 łyżeczki żelatyny
  • 10.1/2 litra mleka
  • 11.owoce, u mnie kiwi, mango, truskawki

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, pokrojone na małe kawałki, cukry i jajko. Zagnieść ciasto, dość szybko. Uformować kulę i zawinąć w folię. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Następnie wyjąć schłodzone ciasto i rozwałkować na placek grubości kilku milimetrów. Foremki do babeczek wysmarować tłuszczem i wykleić ciastem. Spody nakłuć widelcem. Piec 10-15 minut w temp. 200oC, aż uzyskają złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika, foremki z babeczkami ustawić na stolnicy do góry dnem. Gdy przestygną, lekko uderzać w dno foremek i wyjąć babeczki. Pozwolić na całkowite wystudzenie w tej pozycji.
  • Masa: Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody, wymieszać i zostawić do stężenia. Mleko wlać do garnka zostawiając ok. 1/2 szklanki do rozrobienia budyniu, do którego dodać od razu kaszę manną. Mleko zagotować i wlać do niego dokładnie wymieszany budyń z kaszą manną. Zagotować. Do rozpuszczonej żelatyny dodać niewielką ilość gorącej wody, wymieszać i dodać do gorącego budyniu energicznie mieszając powstałą masę. Odstawić do lekkiego ostudzenia, po czym napełniać nią upieczone babeczki. Na masie ułożyć przygotowane owoce.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy