Babeczki z kremem karpatkowym

bardzo smaczne

dodany przez: Joanna 55

karpatka Desery ciastka babeczki muffinki

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Ocena:

(średnia 4.5 z 147 głosów)


Składniki:

  • 15 foremek do babeczek
  • 30 dag przesianej mąki
  • 2 szczypty proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 125 gram masła i margaryny
  • 0,5 łyżki smalcu lub jak nie mamy dodać tyle masła
  • 0,5 szklanki mleka
  • DEKORACJA:
  • 1 galaretka zielona + 1 szklanka wrzącej wody
  • dowolna posypka
  • MASA:
  • 1 krem karpatka oryginał+ 0,5 litra mleka/ gdy mamy dużo czasu warto zrobić własny krem
  • 200 gram masła

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Mąkę , szczyptę soli i proszek wsypać do miski. Dodać tłuszcz i posiekać jak najdrobniej. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Włożyć do torebki foliowej i do lodówki.
  • W tym czasie cienko posmarować masłem 15 foremek do babek .
  • Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
  • Ciasto wyjąć z lodówki, blat roboczy oprószyć mąką, wałek też i rozwałkać niezbyt cienko, ja rozwałkowałam grubo, urywałam kawałki, rozgniatałam ręką na placek i foremką wycinałam krążki. Wylepić foremki i ustawić na blasze piekarnikowej.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor ok. 25 minut.
  • Gorące wyjąć z foremek i dokładnie wystudzić.
  • 1 galaretkę zieloną rozpuscić w 1 szklance wrzącej wody, wymieszać do rozpuszczenia i przelać do płaskiego naczynia. Posłuży nam do dekoracji babeczek.
  • Masa:
  • Ugotować krem Karpatka oryginalny na 0,5 litra mleka. Wystudzić i utrzeć z 200 gram masła/1 kostka/.
  • Napełnić babeczki kremem
  • i udekorować galaretką lub truskawkami czy też innymi owocami
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy