Babeczki serowe z pesto z mniszka lekarskiego

To coś dla wielbicieli koziego sera - babeczki serowe z pesto smakują wybornie.

Dodany przez:

Muffiny i babeczki

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 1/4 szklanki oliwy
  • 5 orzechów włoskich
  • ząbek czosnku
  • spora garść młodziutkich liści mniszka lekarskiego
  • sól, pieprz, sok z cytryny
  • NA BABECZKI:
  • po 10 dag kremowej rolady koziej, twarogu półtłustego i ricotty
  • 1–2 łyżki posiekanej zieleniny (pietruszki, rukoli, szczypiorku, koperku)
  • 3/4 szklanki bardzo drobno posiekanych świeżych warzyw, tj. rzodkiewki, marchewki, cebulki, główek młodych zielonych szparagów
  • sól, czerwony pieprz

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na pesto miksujemy blenderem przez 1–2 min, doprawiamy do smaku.
  2. Na babeczki: wszystkie sery miksujemy, mieszamy z ziołami i warzywami, doprawiamy. Masę ugniatamy w nasmarowanych oliwą foremkach i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Wykładamy z foremek prosto na talerze i podajemy natychmiast – z pesto i wstążkami świeżych warzyw, np. do pieczonych ziemniaczków.
  3. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017
ser pesto babeczki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy