Babeczki ponczowe z owocami jagodowymi

Babeczki ponczowe z owocami jagodowymi to prosty deser owocowy z nutą rumu i bialego wina. Owoce dodają soczystości. Płatki migdałowe kuszącej chrupkości. Spróbuj babeczek ponczowych z owocami.

Dodany przez:

Muffiny i babeczki

Czas przygotowania:
Porcje:
18 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • masło i mąka do foremek
  • 350 g mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 150 ml letniego mleka
  • 4 jajka
  • 50 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 180 ml rumu
  • 125 ml białego wina
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 g owoców jagodowych (truskawki, maliny, jagody, borówki amerykańskie)
  • 50 g płatków migdałowych

Przygotowanie

  1. Foremki do babeczek savarin (okrągłe foremki o gładkich ściankach i z kominkiem), zwykłe stożkowe lub własnoręcznie przygotowane ze złożonej podwójnie folii smarujemy masłem i oprószamy mąką.
  2. Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie i wkruszamy w nie drożdże, wlewamy mleko i mieszamy, zagarniając niewielką ilość mąki. Pozostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem przez 15 min, do wyrośnięcia. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodając cukier waniliowy i sól. Masło topimy, nie rozgrzewając go za mocno. Łączymy z masą jajeczną i dodajemy do ciasta. Wyrabiamy niemal płynne ciasto. Przykrywamy i zostawiamy ponownie na 30 min do wyrośnięcia.
  3. Foremki wypełniamy do połowy ciastem, przykrywamy i zostawiamy jeszcze na 20 min. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 210°C. Pieczemy 30 min, wykładamy na kratkę. Szklankę wody z cukrem, skórką z cytryny, rumem i winem gotujemy tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Babeczki układamy do góry nogami i nasączamy dokładnie ponczem. Śmietanę ubijamy na sztywno, napełniamy rękaw cukierniczy i nakładamy na każdą babeczkę, wypełniając kominek. Dekorujemy owocami i płatkami migdałów.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2016.

Wskazówki

Zobacz także: babeczki migdałowe z wiśniami

 

 


 

jagody rum
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze