muffinki z orzechami

Ocena:

4.53 (203)

  • 40 min.
przepis dostałam od Przyjaciółki, dodałam orzechy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka mleka ( jogurt, maślanka)
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego (oliwa lub masło)
  • 10 dag orzechów włoskich
  • lukier:
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżki goracej wody,
  • 1 białko

Muffinki z orzechami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przesiać mąkę, proszek, cukier i sól, posiekane orzechy do jednej miski. W drugiej misce połączyć jaja, mleko i olej, używając trzepaczki. Miksturę dodać do suchych składników i mieszać. Niezbyt dokładnie. Przełożyć łyżką do formy na muffink (2/3 objętosci).
  • Piec w 200 st. przez 15 do 20 minut, aż będą złotobrązowe.
  • Cukier puder wymieszać z wodą, białko ubić w oddzielnym naczyniu na sztywno i dodać do cukru z wodą, delikatnie wymieszać. Smarować gotowe muffinki, posypać kolorowymi cukierkami.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne