Babeczki karmelowo-orzechowe

Babeczki karmelowo-orzechowe to szybkie w przygotowaniu babeczki, które zachwycą gości. Smak krówek, orzechów włoskich, laskowych i pekan doskonale się uzupełniają tworząc śmietankową słodycz z chrupiącymi dodatkami. 

babeczki

Czas przygotowania:
35 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.44 z 192 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Krówki wkładamy do rondelka ze śmietanką i mlekiem, podgrzewamy, stale
    mieszając, i roztapiamy na gładki sos. Lekko studzimy. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka jedno po drugim, stale energicznie ucierając.
  • 2.Stopniowo dodajemy sos karmelowy, dalej ucierając. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Wlewamy ciasto do nasmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy na muffinki. Pieczemy 15 min w temp.
    180°C. Wyjmujemy, posypujemy orzechami i pieczemy jeszcze 5 min.

Porady

W przepisie wykorzystano:

  • śmietankę kremówkę
  • 150 g krówek
  • różne rodzaje orzechów np.: laskowe, włoskie, pekan
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy