Baba wielkanocna trójkolorowa

Baba wielkanocna trójkolorowa to pyszna propozycja na świąteczny deser. Wygląda wspaniale i jest pyszna. Każda z warstw babki ma inny smak - jest tu więc i klasyczne jasne ciasto z dodatkiem waniliowego ekstraktu, ciemne ciasto kakaowe i jasne ciasto z dodatkiem maku. Wbrew pozorom taka baba wielkanocna trójkolorowa nie jest wcale trudna do zrobienia. Sprawdźcie nasz przepis!

dodany przez: mojegotowanie

babki

Czas przygotowania:
1godz. 15min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.58 z 179 głosów)


Kroki przygotowania:

  • baba wielkanocna (1) 1.

    Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na gładką masę. Dodajemy proszek do pieczenia, sok z cytryny, olej, wanilię i ponownie ucieramy. Wsypujemy mąkę (jedną łyżkę odkładamy), dodajemy pianę ubitą z białek, wszystko delikatnie mieszamy.

  • baba wielkanocna (2) 2.

    Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy odłożoną mąkę, do drugiej kakao, do trzeciej mak. Na dno natłuszczonej formy do babki wlewamy białe ciasto, potem kakaowe, a na wierzch ciasto z makiem. Pieczemy godzinę w temp. 180°C.

Porady

W przepisie na babę wielkanocną trójkolorową wykorzystujemy:

  • jajka - żółtka i białka oddzielnie
  • ekstrakt waniliowy - można zastąpić go nasionkami z laski wanilii lub pastą waniliową
  • mąkę - przesianą

Wielkanocna baba trójkolorowa (baba trikolor) pięknie się będzie prezentować na ładnej paterze i w otoczeniu wielkanocnych dekoracji. 

Notka redakcyjna

Baba wielkanocna trójkolorowa to świetne ciasto, które smakuje chyba wszystkim. Warto urozmaicać ten wypiek i przygotowywać go na różne okazje. Do ciasta możemy na przykład dosypać namoczonych w rumie rodzynek czy innych bakalii. Baba wielkanocna świetnie smakuje z lukrem - wystarczy nieco cukru pudru rozrobić z kilkoma łyżkami wody i gotowe! Pasuje do niej także polewa czekoladowa.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy