Baba śmietanowo-serowa

Babę śmietanową można obsypać wiórkami kokosowymi

babkiDeserybiszkoptygalaretki

Czas przygotowania:
35 min.
Ocena:

(średnia 4.53 z 153 głosów)

Składniki:

  • śmietana -1 litr 18%
  • żelatyna -1,5 łyżki
  • cukier puder -0,5 szkl
  • galaretka z czarnej porzeczki -0,5 opak
  • biszkopty okrągłe-4 szt
  • biały ser-250 g

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Śmietanę podgrzać z cukrem i żelatyną,aby cukier i żelatyna się rozpuściły. Ostudzoną śmietanę ubić mikserem.
  • Ser przekręcić przez maszynkę 2 razy,dodać do śmietany,zmiksować.
  • Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki gotowanej wody,dobrze rozmieszać,odstawić do lekkiego stężenia. Wylać galaretkę na dno formy,odstawić do lodówki do stężenia. Następnie wylać połowę masy serowo-śmietanowej , powkładać przekrojone na połowę biszkopty,zalać resztą śmietany,odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przed wyjęciem babki z formy, zanurzyć formę w ciepłej wodzie,wyjąć na talerz.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy