Baba parzona

Przepisy wielkanocne - baba parzona

Dodany przez:

Baba parzona

Babki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 7 dag drożdży
  • 15 dag cukru
  • szklanka mleka
  • 50 dag mąki
  • 10 dag rodzynek
  • 10 żółtek
  • 15 dag masła
  • 3 łyżki rumu
  • szczypta soli
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • gotowy lukier
  • skórka pomarańczowa

Przygotowanie

  1. Drożdże i łyżkę cukru rozetrzyj z kilkoma łyżkami ciepłego mleka, odstaw do wyrośnięcia. Połowę mąki zalej pozostałym wrzącym mlekiem i dokładnie rozetrzyj. Ostudź. Do letniej masy dodaj rozczyn, wymieszaj, przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
  2. Rodzynki sparz i osącz. Do masy dodaj utarte z resztą cukru żółtka, resztę mąki, zagnieć ciasto. Kiedy zacznie odchodzić od dłoni, dodaj rodzynki, roztopione masło, rum i sól. Ponownie zagnieć. Formę natłuść i posyp tartą bułką, napełnij ciastem, przykryj i zostaw do wyrośnięcia. Piecz ok. 60 min w 180°C.
  3. Udekoruj lukrem i skórką.
  4. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  5. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
deser przepisy wielkanocne babki baba parzona baby
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze