Azjatycka zupa sojowa

Aromatyczna zupa z jajkami przepiórczymi, inspirowana kuchnią azjatycką.

Zupy

Czas przygotowania:
55 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.57 z 161 głosów)

Składniki:

  • 1.5 litra bulionu warzywnego,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 opakowanie mieszanki warzyw azjatyckich 450g,
  • 100g bambusa pokrojonego w paski,
  • 1 ostra czerwona papryczka,
  • 1 średni por,
  • 50g pieczarek,
  • 250 g brokułu,
  • 4 łyżki stołowe pasty sojowej np. koreańskiej,
  • 250 g tofu,
  • oliwa do smażenia.
  • Do podania:
  • 6 ugotowanych jaj przepiórczych,
  • makaron pszenny typu somen lub udon.

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1) Do garnka z bulionem dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę
  • pokrojoną w cieniutkie krążki czerwoną papryczkę
  • różyczki brokułu
  • bambus
  • mieszankę warzyw azjatyckich
  • pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojony w kostkę por,
  • 2) Gotujemy do miękkości warzyw,
  • 3) Smażymy na patelni pokrojone w kostkę tofu do momentu
  • kiedy będzie przyrumienione,
  • 4) Do zupy dodajemy pastę sojowa i mieszamy,
  • 5) Gotujemy na wolnym ogniu 3 minuty,
  • 6) Podajemy w miseczkach na dno których kładziemy makaron. Na wierzchu kładziemy ugotowane jajka przpiórcze i tofu.

Porady

Zobacz też: kuchnia azjatycka - przepisy z książek na obiady i desery

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy