Azjatycka zupa sojowa
Azjatycka zupa sojowa - Przepis na Azjatycka zupa sojowaAromatyczna zupa z jajkami przepiórczymi, inspirowana kuchnią azjatycką.
Zupy
- Czas przygotowania:
- 55 min.
- Dla ilu osób:
- dla 3 osób
Ocena:
(średnia 4.57 z 161 głosów)
Składniki:
- 1.5 litra bulionu warzywnego,
- 1 średnia cebula,
- 1 opakowanie mieszanki warzyw azjatyckich 450g,
- 100g bambusa pokrojonego w paski,
- 1 ostra czerwona papryczka,
- 1 średni por,
- 50g pieczarek,
- 250 g brokułu,
- 4 łyżki stołowe pasty sojowej np. koreańskiej,
- 250 g tofu,
- oliwa do smażenia.
- Do podania:
- 6 ugotowanych jaj przepiórczych,
- makaron pszenny typu somen lub udon.
Kuchnia:
Kroki wykonania:
- 1) Do garnka z bulionem dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę
- pokrojoną w cieniutkie krążki czerwoną papryczkę
- różyczki brokułu
- bambus
- mieszankę warzyw azjatyckich
- pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojony w kostkę por,
- 2) Gotujemy do miękkości warzyw,
- 3) Smażymy na patelni pokrojone w kostkę tofu do momentu
- kiedy będzie przyrumienione,
- 4) Do zupy dodajemy pastę sojowa i mieszamy,
- 5) Gotujemy na wolnym ogniu 3 minuty,
- 6) Podajemy w miseczkach na dno których kładziemy makaron. Na wierzchu kładziemy ugotowane jajka przpiórcze i tofu.
Porady
Zobacz też: kuchnia azjatycka - przepisy z książek na obiady i desery
Podobne przepisy
Czas przygotowania:
70 min.

Ciekawe połączenie ostrości curry z kruchością bambusa i słodyczą batatów i delikatnością krewetek
Azjatycka zupa tropikalna
Czas przygotowania:
2880 min.

Zupa jarzynowa z dodatkiem ziaren soi i kalafiora, gotowana na miesie wieprzowym
Zupa sojowa z kalafiorem
Czas przygotowania:
25 min.

świetna przekąska na imprezę
przekąska azjatycka
Czas przygotowania:
30 min.

soi nikt się nie boi a jarmużu nigdy za dużu
zupa sojowa z jarmużem
Czas przygotowania:
120 min.

Idealna do kanapek, zdrowsza i bardziej odżywcza, niż sklepowe pasztety sojowe.
Moja pasta sojowa do kanapek
Czas przygotowania:
40 min.

Odmiana monotonnej wersji singlowej kostki sojowej.
Kostka sojowa z warzywami
Czas przygotowania:
50 min.

Zupa kalafiorowa to klasyk w wielu polskich domach. Najlepiej smakuje zupa kalafiorowa gotowana na wywarze i podana z posiekanym koperkiem.