Aromatyczny sum

Delikatne mięso suma zasługuje na piękną oprawę.

Dodany przez:

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 7 głosów)

Składniki

  • 500g filetów z suma
  • cytryna
  • biały pieprz
  • curry
  • rozmaryn
  • 140 gram ryżu paraboloid
  • 2 małe cukinie (20cm)

Przygotowanie

  1. Filety z suma rozmrażamy dzień wcześniej, obficie skrapiamy sokiem z cytryny oraz oprószamy białym pieprzem, curry oraz rozmarynem, a następnie wstawiamy na noc do lodówki. Do garnka do gotowania na parze wlewamy wrzątek, nakładamy sito, układamy rybę i przykrywamy pokrywką. Po 15 minutach rybę obracamy, a do wody wsypujemy ryż. W ten sposób gotujemy razem ryż i rybę tak długo aż ryż będzie ugotowany (około 20 minut). W tym czasie cukinię myjemy, nie obieramy i nie wydrążamy nasion ponieważ w przypadku młodych warzyw jest to zbędne. Specjalnym świderkiem robimy z cukinii falbankę. Ugotowany ryż i rybę układamy na talerzach, a falbankę z cukinii układamy na brzegu.
ryby warzywa obiad kolacja cukinia ryż gotowanie na parze sum
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy