Aromatyczny Marynowany Pstrąg z Patelni

Smażony pstrąg jest gatunkiem ryby który na patelnię nadaje się wprost idealnie - poddany krótkotrwałej obróbce termicznej w całości zachowuję swój niepowtarzalny smak

dodany przez: medon medon

Czas przygotowania:
30min.
Ocena:

(średnia 4.47 z 177 głosów)


Składniki:

  • 2 świeże pstrągi (w całości)
  • tłuszcz do smażenia (3 łyżki masła / 2 łyżki oliwy)
  • .
  • MARYNATA
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku (przeciśniąć przez praskę)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego
  • 1/2 łyżeczki kolendry (suszona)
  • sól morska

Kroki przygotowania:

  • ► Wypatroszone pstrągi dokładnie oczyścić z łusek i bardzo dokładnie umyć (żeby nie było krwi przy kręgosłupie). Osuszyć ręcznikiem papierowym. Pstrągi powinno się smażyć z głową, ale ponieważ moje były duże i z łbem nie zmieściłby się na patelnię.
  • ► MARYNATA: do miseczki wlać sok z cytryny, dodać czosnek, pieprz, kolęndre i sól. Wszystko dobrze wypmieszać.
  • ► Ryby natrzeć marynatą w środku i na zewnątrz i odłożyć na 120 minut. Na patelni grillowej mocno rozgrzać tłuszcz, zmniejszyć ogień i ułożyć na nią ryby, skórą do dołu. Ryby smażyć po kilka minut (4-5 minut) z każdej strony.

Porady

Zobacz też: karczochy z patelni z papryką, ziemniakami i ziołami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy