Aromatyczny kurczak wg "gotowanie cieszy"

Przegladając blogi kulinarne znalazłam cos.. na gotowaniecieszy.blox.pl/html .. kurczak inaczej.

Dodany przez:

Aromatyczny kurczak wg "gotowanie cieszy"

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 spore piersi z kurczaka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki siekanej pietruszki
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki sody
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka pokroić w plasterki. Z cytryny, dwóch łyżek wody, papryki, tymianku i
  2. połowy soli zrobić marynatę i obtoczyć nią piersi. Pozostawić w chłodnym miejscu na co najmniej godzinę.
  3. Mąkę wymieszać z wodą, jajkiem, resztą soli, pietruszką i szczypiorkiem. W łyżce wody rozpuścić sodę i dodać do ciasta. Ciasto musi być gęste, aby obkleiło piersi. Wrzucamy meiso do ciasta, dokładnie mieszamy. Smażymy do zrumienienia na dobrze rozgrzanym oleju.
  4. Do kotlecików podajemy sos. np. z: 4- 5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany, szczypty soli
  5. 1 łyżka posiekanej natki, 2 łyżek posiekanego szczypiorku (jak u autorki) lub z kawałków pomidorków, papryki, kawałka czerwonej cebuli, zabka czosnku, szczypiorku, jogurtu naturalnego i łyzki smietany, odrobiny cytryny i pieprzu (u mnie). Składniki na sos mieszamy i podajemy do gorącego kurczaka.
  6. Córka spałaszowała jednego zaraz po upieczeniu z sosem sałatką.
kurczak mięso obiad kolacja kotleciki ziola pierś
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze