AROMATYCZNE PLACKI ZIENIACZANE Z SOSEM KURKOWYM

Placki ziemniaczane (z piekarnika) z sosem kurkowym

Dodany przez:

AROMATYCZNE PLACKI ZIENIACZANE Z SOSEM KURKOWYM

Naleśniki i placki

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 3 głosów)

Składniki

  • Ziemniaki
  • Cebula
  • Jajko
  • Mąka
  • Czosnek
  • Kurki
  • Śmietana 30%
  • Natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Placki ziemniaczane:
  2. 1. Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę.
  3. 2. Do ziemniaków i cebuli dodajemy jajko, łyżkę mąki , vete, pieprz, zioła oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
  4. 3. Przygotowaną masę wykładamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, formując kształt placków.
  5. 4. Blaszkę wkładamy do nagrzanego do 200oC i pieczemy od 20-30 min – do uzyskania rumianego koloru.
  6. Sos kurkowy:
  7. 1. Na rozgrzanej oliwie z oliwek lekko podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
  8. 2. Po kilku minutach dodajemy oczyszczone kurki i podsmażamy ok. 7 – 10 min. W międzyczasie solimy.
  9. 3. Zalewamy śmietaną i podgrzewamy na małym ogniu, pod przykrywką przez ok 3 – 5 min. W międzyczasie dodajemy pokrojoną natkę pietruszki.
warzywa obiad sos ziemniaki kurki placki ziemniaczane natka pietruszki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze