Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Ocena:

4.22 (216)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów to najsmaczniejsze danie idealne na upalne dni. Zupa pomidorowa z pomidorów może być idealna do podania z makaronem lub z ryżem. Dodatkowo zupa ze świeżych pomidorów to pyszne danie o aksamitnej konsystencji i bez konserwantów. Pomidorowa ze świeżych pomidorowych będzie świetnym posiłkiem dla dzieci. Ponadto zupa pomidorowa z pomidorów malinowych jest szczególnie ulubiona przez smakoszy. Pomidory na zupę pomidorową powinny być jędrne, soczyste i aromatyczne. Wypróbujcie smak zupy pomidorowej ze świeżych pomidorów!

Składniki:

  • pomidor  3 kg

  • cebula  2 szt.

  • gotowy rosół  0.75 l

  • masło  1 łyżeczka

  • oliwa z oliwek  2 łyżki stołowe

  • bazylia  1 pęczek

  • natka pietruszki  1 pęczek

  • śmietana 30%  150 ml

  • makaron  200 g

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów - przepis:
    Pomidory myjemy i wrzucamy na dużą patelnię. Nie obieramy ich ze skórki, żeby było szybciej. Wlewamy odrobinę oliwy i przykrywamy przykrywką. Żeby szybciej się rozpadły, można je poprzekrawać na pół. Co jakiś czas mieszamy pomidory i miażdżymy na papkę. Powstały sos pomidorowy przelewamy do garnka.
    Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na maśle i dorzucamy do pomidorów. Następnie dolewamy trochę rosołu i gotujemy kilka minut. Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów na rosole powinna być zmiksowana na gładką masę. W zależności od słodkości i zawartości wody w pomidorach dodajemy odpowiednią ilość rosołu. Próbujemy i ewentualnie dosalamy zupę.

    pomidory-krojone-fot.iStock (1)
  • Krok 2:

    Ostatni krok do pysznej i kremowej zupy to przecedzenie jej przez sitko. Pomidorowa na rosole z pomidorów najlepiej smakuje wlana na sitko w mniejszych porcjach i powoli oczyszczona z dużych kawałków. Wtedy praca pójdzie nam szybciej. Na sitku zostaną kawałki skórki i pestki, które wyrzucamy. Niestety po odcedzeniu zostaje sporo mniej zupy, ale jest pyszna, kremowa i nie do podrobienia. Dolewamy do niej kubeczek śmietany 30 % i podajemy z ulubionym makaronem lub ryżem. Dekorujemy natką pietruszki albo posiekaną bazylią.Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów jest gotowa do podania.

    cebula-iStock (1)

Porady

  • Latem mamy możliwość kupić najtańsze i najsłodsze pomidory. Możemy je umyć i zamrozić (w całości ze skórką) i zaskoczyć rodzinę pyszną zupą w samym środku zimy.
  • najsmaczniejsze będą pomidory przejrzałe, słodkie i czerwone
  • zamiast makaronu można użyć białego ryżu

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów będzie wyjątkowo aromatyczna, gdy warzywa zostaną podsmażone na klarowanym maśle lub oliwą z dodatkiem przypraw. Zupa pomidorowa z pomidorów będzie miała szczególnie podkreślony smak przez dodatek suszonej bazylii, tymianku, oregano lub rozmarynu. Gotowa zupa może być ze startą mozzarellą lub płatkami parmezanu

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić zupę pomidorową z pomidorów?

Aby zrobić smaczną zupę pomidorową należy wziąć odpowiedniego rodzaju pomidory. Powinny być bardzo dojrzałe i mieć dużo miąższu. Stąd często korzysta się z pomidorów malinowych albo byczych serc. Ponadto zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów będzie doskonale smakowała doprawiona czosnkiem i śmietaną. Weganie zamiast śmietany mogą skorzystać z mleka kokosowego. Zupa pomidorowa z pomidorów może być podana nie tylko z ryżem lub makaronem typu nitki. Warto przejrzeć przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie i zrobić zapomniane zacierki lub kluski lane

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne