Armeriter, czyli śląskie tosty

Te tosty nieco przypominają francuskie, ale możemy zrobić je w wersji wegańskiej. Najlepiej użyć lekko już sczerstwiałego pieczywa.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

tosty

Czas przygotowania:
10min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 181 głosów)

Składniki:

  • grahamka lub bułka pełnoziarnista
  • 150 ml mleka kokosowego
  • skórka starta z cytryny
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 36 dag jogurtu naturalnego
  • świeże owoce sezonowe i/lub bakalie

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Armeriter, czyli śląskie tosty - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Bułkę kroimy na kromki lub przecinamy na pół. Namaczamy w mleku kokosowym wymieszanym ze skórką startą z cytryny. Na patelni roztapiamy olej kokosowy i obsmażamy na nim pieczywo po 4 min z każdej strony. Bułki wykładamy na talerz, każdą posypujemy cukrem kokosowym, dekorujemy jogurtem i owocami.
  • Przepis pochodzi z książki Kingi Paruzel "Dieta ze smakiem"

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy