istock
4.41 (166)
Ciastka amoniaczki to tradycyjne, polskie ciastka, znane głównie na Mazowszu i Podlasiu. Ciastka amoniaczki zawdzięczają swoją nazwę i wyjątkową chrupkość węglanowi amonu, czyli amoniakowi spożywczemu. Nie ma on wpływu na smak wypieków, za to sprawia, że ciastka są bardzo lekkie i zachowują pierwotny kształt. Oto nasz przepis na amoniaczki.
jajka 1 szt.
żółtko 2 szt.
margaryna 1 kostek
mąka krupczatka 600 g
cukier 1 szklanka
amoniak 2 łyżeczki
śmietana 2 łyżki stołowe
Mąkę krupczatkę przesiewamy przez sitko. Wysypujemy ją na stolnicę lub blat, robimy w niej dołek, do którego wbijamy jedno całe jajko oraz dodajemy dwa żółtka. Następnie dodajemy cukier i pokrojoną w kostki margarynę. Amoniak parzymy 2 łyżkami gorącej wody. Dodajemy śmietanę i dokładnie, sprawnymi ruchami wyrabiamy ciasto. Ciasto po ugnieceniu powinno być sprężyste, spulchnione i łatwo odklejać się od dłoni. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na około godzinę.
Gotowe ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka w dowolnych kształtach. Ciastka amoniaczki układamy na blaszce posmarowanej margaryną bądź wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka smarujemy białkiem z jaja kurzego i posypujemy cukrem. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180°C.
Porady
- Ciastka amoniaczki możemy upiec od razu po wyrobieniu ciasta bądź na drugi dzień. Wówczas wyrobione ciasto na amoniaczki należy szczelnie owinąć folią spożywczą i przechowywać w lodówce nie dłużej niż jeden dzień.
- Tradycyjne amoniaczki to najczęściej ciastka w kształcie kwiatów bądź koła. Każdy kształt foremki będzie tak samo dobry, ponieważ dzięki amoniakowi ciastka nie odkształcają się podczas pieczenia.
- Amoniaczki od razu po wyjęciu z piekarnika będą jeszcze miały wyczuwalny zapach amoniaku. Po ostygnięciu zapach się ulotni, a amoniaczki nabiorą słodkiego, maślanego smaku.
Amoniaczki w 2017 roku zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa mazowieckiego. Najbardziej znane są na pograniczu Mazowsza i Podlasia. Ich historia wiąże się z tradycyjnym wypiekiem chleba - ciastka amoniaczki przygotowywano wtedy, kiedy piec był jeszcze nagrzany po wypieku bochenków. Ciastka amoniaczki są bardzo podobne do klasycznych ciastek kruchych. Różnią się tak naprawdę jedynie dodatkiem amoniaku. Jest to jednak składnik szczególny, ponieważ to właśnie dzięki niemu ciastka amoniaczki są tak lekkie i chrupiące jednocześnie.
Jak zrobić ciastka amoniaczki? Tradycyjny przepis na ciasteczka jest bardzo podobny do przepisu na ciastka kruche, jednak istotnym składnikiem jest amoniak spożywczy. Do dekoracji wystarczy cukier puder. Ciastka amoniaczki możesz także polać polewą czekoladową lub - przed wstawieniem do piekarnika - "wgnieść" w nie kryształki cukru.
Rabat do -30% na wybrane nowości z kolekcji Wiosna/Lato 2024 i wiele więcej! Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych i na gomez.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Produkt widoczny na zdjęciu nie jest objęty rabatami.
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat 20% na produkty marki Rituals przy zakupach za min. 100 zł. Kod promocyjny obowiązuje w sklepach Rituals, aplikacji oraz na naszej stronie internetowej rituals.com. Z rabatu wyłączone są inne promocje, edycje limitowane oraz kalendarze adwentowe. Szczegóły u Partnera.
Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.
Rabat dotyczy całej kolekcji dostępnej na www.doctornap.com i łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.
Rabat 20% na cały asortyment z wyłączeniem kolekcji Sablewska x Gabriella. Oferta dostępna na gabriella.pl. Nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia 30 dni przed obniżką - 16,90 zł.
Cena po zastosowaniu rabatu - 13,52 zł.