Amoniaczek

Amoniaczek to bardzo delikatne ciasto przekładane ,które zrobiło furrore w mojej rodzinie POLECAM .

CiastaDeserygalaretki

Czas przygotowania:
40 min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 195 głosów)

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 1/2szklanki śmietany ,
  • 1/2szklanki cukru kryształu,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej ,
  • 50dag mąki,
  • 125dag masła,
  • 1 łyżeczka amoniaku.
  • KREM-
  • 3 jajka
  • ,2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ,2 cukry waniliowe,
  • 1 szklanka śmietany,
  • 3 szklanki mleka,
  • 1 szklanka cukru ,
  • 1 masło

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • WYKONANIE CIASTA-jaja,cukier ,śmietane i mąke ziemniaczaną ubić mikserem.Masło posiekac z mąką wymieszaną z amoniakiemi połączyć ze zmiksowaną masą .Z otrzymanego ciasta upiec 4 jednakowe cienkie placki.Przeznaczone na krem jajka zmiksować ze śmietaną ,mąką oraz cukrem waniliowym .Mleko zagotować z cukrem i masłem, mieszając dodawac jajka i jeszcze chwile pogotować.Gorącą masą przełożyć placki i posmarowac wierzch ciasta .Ciasto można udekorować kolorową galaretką

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy