Amarantusowe gruszki z czekoladą i cynamonem

Pachnaca cynamonem zdrowa gruszka z amarantusem

Dodany przez:

Amarantusowe gruszki z czekoladą i cynamonem

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 2 duże gruszki (np. odmiany konferencja)
  • 4 kopiaste łyżki poppingu (czyli ekspandowanych nasion amarantusa)
  • kopiata łyżka syropu klonowego lub miodu
  • kopiata łyżka nasion słonecznika
  • płaska łyzeczka cynamonu
  • połowa tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1,5 łyżki masła

Przygotowanie

  1. Gruszki myjemy, osuszamy i obieramy w całości ze skórki. Następnie przekrawamy na pół i wydrążamy deklikatnie środek.
  2. Popping mieszamy z nasionami słonecznika, cynamonem i syropem klonowym. Nadziewamy gruszki.
  3. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem wlewamy 3/4 szklanki wody i układamy nadziane gruszki.
  4. Pieczemy bez przykrycia w nagrzanym piekarniku (200 stopni) dokładnie przez 20 minut. Gruszki mają być miękkie, ale nie twarde.
  5. W małym garnuszku topimy masło i dodajemy kawałki czekolady, dokładnie mieszamy. Możemy tez roztopić najpierw czekolade w mikrofalówce, a poźniej dodać masło i wymieszać.
  6. Ciepłe gruszki polewamy sosem czekoladowym i się zajadamy, lekko chrupiąc poppingiem......
  7. Jeżeli ktoś lubi słodki deser - mozna dodać więkcej syropu klonowego/miodu.
deser dla dzieci gruszka cynamon amarantus
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze