Aksamitna zupa krem z selera z pestkami dyni

rozgrzewająca i sycąca

ZupykremPrzekąski

Czas przygotowania:
25 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 153 głosów)

Składniki:

  • 1 szalotka
  • 1 duży seler korzeń
  • 1 łodyga selera
  • 1-2 ziemniaki
  • Sól, pieprz
  • Świeży imbir
  • Oliwa
  • 1 l bulionu warzywnego lub wody
  • 1 łyżka masła
  • pestki dyni

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • W rondelku rozgrzać oliwę i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulkę. Selera i ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę dodajemy do cebuli (należy je obsmażyć od razu po pokrojeniu gdyż szybko ciemnieją) i obsmażamy ok 3-4 minuty, ścieramy ok 1 cm świeżego imbiru zalewamy bulionem lub przegotowaną wodą i gotujemy ok 15- 20 minut aż warzywa zmiękną. Następnie nelezy je zmiksować do uzyskania gładkiego kremu. Przyprawić solą i pieprzem. Aby zupa była jeszcze bardziej aksamitna dodajmy łyżkę masła.
  • Na suchej patelni podprażyć pestki dyni posypać nimi krem przed podaniem.
  • Zupa może nie wyglada atrakcyjnie ale zapewniam, że smak wszystko zmienia.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy