Ajerkoniak domowy

Ocena:

4.44 (193)

  • 15 min.
  • dla 4 osób
. Doskonały dodatek do deserów, kremów czy też lodów

Składniki:

  • 6 żółtek
  • ¾ szklanki cukru
  • 32 gram cukru waniliowego domowego
  • Szczypta soli
  • 2 szklanki pełnego mleka płynnego przegotowanego i schłodzonego
  • 1 szklanka spirytusu 96%

Ajerkoniak domowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Żółtka zmiksować ze szczyptą soli. Nadal miksując na pełnych obrotach dodawać stopniowo cukier i wanilię, miksować aż masa zbieleje a cukier się rozpuści.
  • Nadal miksując stopniowo dolewać mleko. Zmniejszyć obroty do minimum i stopniowo dodawać spirytus. Przelać do butelki 0,7 litra, zakręcić i przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne