StockFood
4.53 (173)
Tarta z agrestem to jeden z naszych ulubionych, letnich wypieków. Połączenie kruchego, maślanego ciasta, delikatnie kwaskowatych owoców i waniliowego budyniu smakuje wprost fenomenalnie. Sprawdzi się zarówno na co dzień jako dodatek do popołudniowej kawy, jak i podczas odświętnych spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jeśli jeszcze jej nie próbowaliście, koniecznie sprawdźcie nasz przepis.
mąka tortowa 175 g
masło 200 g
cukier puder 50 g
żółtko 2 szt.
mleko 500 ml
mąka ziemniaczana 50 g
cukier waniliowy 16 g
cukier 25 g
agrest 350 g
Kruche ciasto na tartę: 150 g mąki tortowej oraz 100 g schłodzonego masła sieczemy na stolnicy. Dodajemy cukier puder oraz żółtka. Dokładnie łączymy wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Po zagnieceniu, ciasto owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na około 30 minut.
Pieczenie spodu: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Schłodzony, kruchy spód rozwałkowujemy. Wylepiamy nim posmarowaną masłem foremkę (najlepiej o średnicy 24 cm). Następnie ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy suchą fasolą lub ryżem. Przekładamy je do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut.
Krem budyniowy: Do małego naczynia przelewamy 125 ml mleka. Dodajemy do niego 50 g mąki ziemniaczanej oraz 25 g mąki pszennej. Dokładnie mieszamy, aż do całkowitego połączenia składników. Pozostałe mleko przelewamy do garnka. Dodajemy do niego 25 g cukru, 16 g cukru wanilinowego oraz 100 g masła. Całość zagotowujemy. Gdy zawartość rondelka zacznie wrzeć, wlewamy do niego odłożone wcześniej mleko z mąką. Energicznie mieszamy. Ciągle gotując, mieszamy budyń przez około 1-2 minuty.
Tarta z agrestem: Ciepły budyń wylewamy na upieczony spód. Całość odkładamy na bok, do lekkiego wystudzenia. Agrest płuczemy i osuszamy. Delikatnie wciskamy owoce w wierzch tarty. Gotowe ciasto przekładamy do lodówki na 1–2 godziny. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Porady
- Powyższy przepis zakłada użycie foremki o średnicy 24 cm. Oczywiście tartę z agrestem można również upiec w blaszce o innych wymiarach, jednak wówczas należy odpowiednio dostosować ilość składników oraz czas pieczenia.
- Jeśli chcecie urozmaić smak tarty agrestowej z budyniem, możecie dodać do stygnącego kremu kilka kropel aromatu rumowego lub migdałowego.
- By ułatwić sobie przekładanie tarty agrestowej na paterę, polecamy piec ją w foremce z odpinanym dnem.
- Jeśli chcecie, by gotowa tarta prezentowała się bardziej estetycznie, możecie ozdobić jej wierzch przy pomocy prażonych migdałów lub wiórek kokosowych.
- Wolicie wypieki w wersji miniaturowej? Możecie lekko zmodyfikować powyższy przepis i upiec równie smaczne tartaletki agrestowe. Wystarczy wyłożyć ciastem kilka-kilkanaście małych foremek i odpowiednio skrócić czas pieczenia.
- Jeżeli przypadł wam do gustu ten przepis na tartę agrestową, koniecznie sprawdźcie nasze pozostałe pomysły na ciasta z owocami.
Mocno maślana, delikatnie kwaskowata tarta z agrestem z pewnością umili letnie spotkania w gronie najbliższych. Choć nawet bez dodatków smakuje fantastycznie, polecamy serwować ją w towarzystwie gałki lodów śmietankowych. Goście będą zachwyceni! Jej wierzch można również oblać polewą z gorzkiej czekolady lub aksamitnym, gęstym sosem waniliowym.
Latem, schłodzoną tartę agrestową można również podawać w towarzystwie kremowego koktajlu na bazie świeżych owoców, takich jak truskawki, maliny czy jagody. Jako dodatek równie dobrze sprawdzi się szklanka cytrynowej lemoniady, mrożonej kawy lub bezalkoholowego mohito. Z kolei zimą, ciasto polecamy serwować z filiżanką aromatycznego cappuccino lub caffe latte.
Sezon na agrest nie trwa zbyt długo. Rozpoczyna się on wraz z nadejściem lata i trwa mniej więcej do początku września. Warto wykorzystać go w pełni! Delikatnie kwaskowate owoce świetnie podkreślą smak domowych wypieków, takich jak tarty czy szarlotki. Można również dodawać go do drożdżówek z kruszonką czy prostych ciasteczek na bazie ciasta francuskiego.
Polecamy spróbować także niezwykle smacznych serników z agrestem. Można przyrządzić je w wersji bez pieczenia (z dodatkiem owocowej galaretki) lub klasycznej, pieczonej (z maślaną kruszonką lub bezą). Z kolei fanom czekoladowych słodkości z pewnością przypadnie do gustu aksamitne blondie z dodatkiem agrestu. Połączenie białej czekolady i świeżych, kwaskowatych owoców smakuje wprost fenomenalnie!