Adżyka paprykowa z bazylią

Adżyka nadaje się do mięs, przede wszystkim kurczaka.Pasuje do makaronów, ryżu,naleśników na ostro.

PrzetworyNaleśnikiSosydip

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.48 z 155 głosów)

Składniki:

  • I.
  • 3kg papryki czerwonej
  • 2szkl. cukru
  • 1szkl. oleju
  • 3 łyżki soli
  • 1 łyżka płaska chili w proszku
  • II.
  • 3 główki ( nie ząbki!!) czosnku
  • 500g koncentratu pomidorowego
  • 1szkl octu 6 procentowego
  • 3 liście laurowe
  • 1 op. suszonej bazylii

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Paprykę oczyścić z pestek,przekręcić przez maszynkę do mięsa z dużymi oczkami.
  • Dodawać po kolei składniki z I części : cukier olej sól i chili.Doprowadzić do wrzenia i gotowac przez 20 min.
  • Po 20 min dodać II część składników : koncentrat, bazylię,czosnek( wycisnąć pzrez praskę),liście laurowe i ocet. I gotować 10 min.Gorące nakładać do słoików.
  • Adżyka nadaje sie do jedzenia już po 8 h.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy