Advokat i Baileys

Ocena:

4.51 (175)

  • 20 min.
  • dla 1 osoby
Pyszny smak:)

Składniki:

  • 200 ml spirytusu (można użyć wódki wtedy zwiększamy jej ilość)
  • - 1,5 szkalnki mleka tłustego
  • - 200 ml mleka skondęsowanego zagęszczonego niesłodzonego (takie do kawy)
  • - 6 żółtek
  • - 3/4 szklanki cukru
  • - Cukier waniliowy 32 g
  • Do Baileysa:
  • - Pół tabliczki gorzkiej czekoaldy (50g)
  • - 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w 1,5 łyżki wody

Advokat i baileys - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mleko zagotowac z cukrem waniliowym odstawiamy do wystudzenia. Żółtka ucieramy na "puch" z cukrem, tak żeby żółtaka zbielały, a cukier rozpuścił się. Dodajemy wystudzone mleko miksujemy, kolejno delikatnym strumyczkiem dodajemy spirytus, cały czas miksując. Dodajemy mleko skondensowane.
  • Zlewamy połowę do butelki szklanej zakręcamy, odstawiamy do lodówki najlepiej na minimum 3 dni do "przegryzienia". Jeśli ktoś nei wytrzyma na 2 dzień też już jest dobre:).
  • Do pozostałej połówki wlewamy, cały czas miksując, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę oraz kawę. Zlewamy do butelki i do lodóki.
  • Likiery zgęstnieją po około 1 dobie, przed nalaniem do kieliszka wstrząsnąć.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne