"A na kaloryczny czwartek.. - Faworki!"

Nieodłączny element Tłustego Czwartku. ;)

Dodany przez:

"A na kaloryczny czwartek.. - Faworki!"

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 2 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 5 szklanek pszennej mąki
  • 2 kieliszki jasnego rumu
  • 50 g miękkiego masła
  • 200 g gęstej śmietany 18%
  • 6 żółtek
  • 1,5 łyżki brązowego cukru
  • szczypta morskiej soli
  • 1 kostka smalcu
  • 800 ml oleju
  • 50 g cukru pudru
  • papierowe ręczniki kuchenne

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy od żółtek (białka można zamrozić ;)), żółtka wlewamy do miseczki, dodajemy cukier oraz sól i ucieramy.
  2. Kiedy lekko zbieleją, dodajemy miękkie masło, rum oraz śmietanę.
  3. Mąkę przesiewamy, wysypujemy na stolnicę i powoli wlewając masę jajeczno - rumową zarabiamy aż powstanie plastyczne, nieprzywierające do dłoni ciasto.
  4. Następnie najprzyjemniejsza część, dzięki której można się wyżyć za cały dzień, a nawet tydzień!
  5. Na podłodze kładziemy stolnicę, zrzucamy na nią wyrobione ciasto, z jak największą siłą!
  6. Później przez kilka minut bijemy je wałkiem.
  7. Ciasto dzielimy na cztery części, wałkujemy na równy placek, mniej więcej 1 - 2 mm grubości.
  8. Nożykiem do pizzy robimy paseczki, nacinamy na środku i zwijamy.
  9. (ciasto powinno być tak wyrobione, żeby nie było konieczności podsypywania go mąką, inaczej tłuszcz na patelni będzie się baaaardzo pienił)
  10. Na patelnię wlewamy olej i wkładamy kostkę smalcu, rozpuszczamy i podgrzewamy do temperatury 175 stopni.
  11. Faworki smażymy na złoty kolor z obu stron.
  12. Po usmażeniu odsączamy je na papierowych ręczniczkach i posypujemy cukrem pudrem.
deser dla dzieci tłusty czwartek karnawał
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze