Śledzie kresowe

Bo śledzik lubi... :)

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.49 z 182 głosów)

Składniki:

  • 1 kg filetów śledziowych matiasów
  • 50 dag cebuli
  • 1/2 szklanki dobrego oleju lub oliwy
  • 2-3 łyżki octu winnego
  • cukier
  • 4-6 ziaren pieprzu
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 1-2 listki laurowe

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Śledzie pokroić w cienkie paseczki. Cebule drobno posiekać, zeszklić na tłuszczu, ale nie rumieniąc. Dodać ocet, pieprz, ziele angielskie, pokruszone listki laurowe i dusić, stale mieszając na małym ogniu ok. 15 minut. Następnie ostudzić i dodać śledzie, wymieszać i przełożyć do słoika, po czym wstawić do lodówki co najmniej na kilka godzin - wtedy lepiej smakują.
  • Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy