Przepisy na zupy mięsne

zupy-miesne Większość klasycznych polskich zup to zupy mięsne. Przygotowujemy je na bulionie, który najlepiej zrobić z różnych rodzajów mięsa. Gotowy bulion możemy poporcjować i zamrozić, a później używać jako bazę do różnych zup. Jeśli lubimy zupy mięsne intensywne w smaku, warto do talerza wrzucić dodatkowy kawałek mięsa – może to być kiełbaska lub chips z boczku, albo bardziej konkretnie: pokrojona grillowana pierś z kurczaka czy ugotowane pulpeciki. Zupa kalafiorowa, zupa ogórkowa czy barszcz biały najlepiej smakują na wywarze, do którego dodaliśmy mięso. Zupy mięsne są wyjątkowo pożywne. Możemy dodać do nich pajdę chleba lub puree ziemniaczane – będą jeszcze smaczniejsze. Takie zupy warto także zabielić śmietaną lub w wersji mniej kalorycznej, jogurtem.

Redakcja poleca

REKLAMA