Przepisy na zupy chłodnik

Chłodnik z botwiny Chłodnik litewski to wasz ulubiony? A może pyszne hiszpańskie gazpacho? Jeden i drugi chłodnik to idealne danie na gorące dni. Bardzo łatwo się je przygotowuje, ponieważ nie wymagają gotowania. Chłodnik z botwiny, rzodkiewek i ogórków zazwyczaj zawiera nabiał - przyrządza się go na maślance, kwaśnym mleku, kefirze lub jogurcie. Gazpacho, czyli chłodnik hiszpański nie zawiera takich dodatków - jest w nim jednak oliwa, chleb, oliwki i dużo świeżych ziół. Szczególny smak zawdzięcza warzywom, które w sezonie letnim są naprawdę wyśmienite. Chłodnik występuje też w wersji na słodko - na przykład jako zupa owocowa, z truskawkami, wiśniami lub jagodami.
Chłodnik - nie tylko z botwinki
Chłodnik to polski klasyk. Najczęściej przygotowywany jest z młodych buraczków z liśćmi i łodyżkami. Ale chłodnik możemy zrobić także z wielu innych składników. Zasadną popularnością cieszy się chłodnik ogórkowy. Jeśli lubicie eksperymenty ze smakami, warto spróbować chłodnika z grillowanych warzyw z ziołowym sosem czy chłodnika marchewkowego z melonem i kukurydzą. Co ważne, chłodnik zjemy też na słodko. Pyszny jest ten z granatów z mlekiem kokosowym lub chłodnik arbuzowy. Takie zupy warto podawać dobrze schłodzone, ale tuż przed jedzeniem wyciągnijmy je na chwilę z lodówki – lekkie ogrzanie sprawi, że smaki będą bardziej wyczuwalne. Chłodnik to zupa delikatna i aksamitna – warto przełamać ją chrupiącymi plasterkami rzodkiewki czy ogórka.

Redakcja poleca

REKLAMA

To może cię zainteresować