Przepisy na zupy wegetariańskie

zupy wegetariańskie

Zupy wegetariańskie są pyszne! Zachwycą nawet mięsożerców, którzy w większości przypadków mogą nawet nie zorientować się, że w zupie nie ma mięsa. Niektóre zupy wegetariańskie to po prostu zupy bez mięsnej "wkładki", inne są nowatorskie i zaczerpnięte z kuchni świata. Warto też zwrócić pilną uwagę na kremy warzywne, dostępne i łatwe do ugotowania o każdej porze roku.

Sprawdźcie przepisy na zupy wegetariańskie w naszej galerii!

Zupy bezmięsne  są chętnie jadane nie tylko przez wegetarian. Zwykle są też chudsze i lżejsze, więc chętnie jadają je osoby dbające o sylwetkę i zdrowie. Najpopularniejsze zupy bezmięsne to: zupa krem z dyni, z brokułów lub pomidorów. Wegetariańska jest również słynna włoska minestrone - pełna warzyw, z dodatkiem drobnego makaronu. Polecamy też pyszny barszcz czerwony z uszkami - oczywiście najsłynniejsze danie wigilijne.

Przepisy na zupy wegetariańskie

Zupy wegetariańskie - jak ugotować zupę bez mięsa?

Zupy wegetariańskie mogą być tak samo smaczne, a nawet lepsze niż zupy gotowane na mięsie. Zwyczaj przygotowywania zup na mięsnych bulionach jest dość mocno zakorzeniony w polskiej kuchni. Wielu osobom zupa ugotowana bez mięsnej wkładki kojarzy się z "cienką zupką" bez smaku. Tymczasem zupa bez mięsa jest całkowicie normalnym obiadem w bardziej wielu kulturach. Co więcej, może być aromatyczna, sycąca, pożywna i po prostu pyszna!

Zupa bezmięsna najczęściej jest ugotowana a warzywnym bulionie. Podczas gdy bulion mięsny uzyskuje się wygotowując mięso, warzywny przyrządzany jest analogicznie - podczas długiego gotowania warzyw korzeniowych na wolnym ogniu. Najlepiej sprawdzają się pietruszka, seler, marchewka, liście lubczyku, por. Do zupy można także dodać trochę oliwy (pod koniec gotowania) i sosu sojowego, by zyskała smak umami.

Zupy wegetariańskie - propozycje na obiad

Zupy wegetariańskie to właściwie wszystkie zupy, w których nie ma dodatku mięsa. Zdarzają się pomyłki, w wyniku których zupa na bulionie z mięsa czy kości serwowana jest jako opcja wege, ponieważ fizycznie "nie ma w niej mięsa". To błąd - wegetarianie nie jedzą takich zup. Na szczęście jednak rezygnacja z mięsa nie musi oznaczać ograniczenia puli dostępnych zup. Zmieniając bulion mięsny na warzywny można przygotować pyszne zupy wegetariańskie, które smakują jak ich klasyczne odpowiedniki - to między innymi wege barszcz czy zupa pomidorowa, a także zapożyczone z zagranicznych kuchni potrawy, takie jak zupa cebulowa. Także idealny na letnie upały chłodnik jest zupą wegetariańską.

A jak przygotować jarskie zupy, które rozgrzewają i sycą na długo? Z dodatkiem roślin strączkowych! Zupa z zieloną lub czerwoną soczewicą z powodzeniem sprawdzi się jako samodzielne danie obiadowe. Warto też przetestować inne opcje: zupę tajską, chińską pho z makaronem oraz aromatyczne kremy.

Zupy wegetariańskie - zupy kremy

Zupy wegetariańskie to nie tylko zupy w klasycznym ujęciu - bulion i dodatki. To także apetyczne, kolorowe kremy. Zupa krem z pieczonej dyni to absolutny klasyk na jesienne i zimowe wieczory. Gdy na dworze chłód, warto wypróbować krem z białych warzyw korzeniowych lub z marchwi i buraków. Z kolei na wiosnę, gdy zaczyna się sezon na przeróżne świeże warzywa, sprawdzi się krem warzywny z brokułów, szparagów, zielonego groszku z miętą.

Wegetariańskie zupy - kremy można łatwo zmienić w wersję wegańską, zabielając je zamiast śmietany mleczkiem kokosowym z puszki. Nie wymagają używania mięsa ani bulionu z kości - są pyszne, barwne, pachnące. Wiele z nich składa się też z warzyw, które mimo obróbki cieplnej są bardzo zdrowe.

Redakcja poleca

REKLAMA